Bu haber kez okundu.

Siirt Ramazan'ı 'Melede Ateşi'yle Karşıladı
banner229

     Siirt’te yaşayan halklar bu akşam başlayacak olan mübarek Ramazan ayını Siirt Belediyesi'nin katkılarıyla bin yıllık geçmişe sahip olan ve Ramazan ayının müjdeleyicisi olan   "Melede Ateşi" ile Ramazan ayını karşıladı.
    Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü son  beş yıldır kentte unutulmaya  yüz tutmuş kültürlerin yaşatılması  projesi  kapsamında "Melede Ateşi" kültürünü düzenlediği etkinlik ile yaşatmaya çalışıyor. Ramazan ayının gelişini müjdeleyen "Melede Ateşi" bu yıl Kızlar Tepesi İtfaiye Alanı’nda düzenlenen etkinlikle yakıldı.
     Düzenlenen "Melede Ateşi" yakma etkinliğine Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, Siirt Belediye Eş Başkan Vekili Muzaffer Akan,  Siirt Vali Yardımcıları Gürbüz Saltaş ve Ceyhun Dilşad Taşkın, HDP ve DBP il yöneticileri, barış anneleri,  STK temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

    Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Siirt Belediye Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, bin yıllık geçmişe sahip olan ve Siirt halklarına mübarek Ramazan ayının geldiğini müjdeleyen ‘Melede Ateşinin’  unutulmayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “ Siirt belediyesi olarak  kentte  bulunan kültürlerin yaşatılmasına  büyük bir önem veriyoruz. Bu anlamda son beş yıldır sosyal projeler kapsamında kentimizin önemli geleneği ve kültürü olan Melede ateşini geleceğe aktarmak amacıyla Melede yakma etkinleri düzenliyoruz. Bu kültürlerimizi yaşatmak ve geleceğe taşımak biz kent yöneticilerin çabaları ile olacak.  Bunun için herkesin taşın altına elin koyması gerekiyor.
    Bu anlamda çocuklarımıza bırakılacak en güzel miras kültürlerimizi özünden ayırmadan yaşatmak ve geleceğe taşımakla olacaktır. bin yıllık geçmişe  sahip  Melede ateşi  geçmişte  kentte  bulunan  mahallelerde Ramazan ayına  sayılı  güler kala çocuk ve gençlerin ev ev dolaşarak  çalı çırpı toplar ve  bunları  mahalle  meydanlarında  biriktirdikten  sonra Ramazanın başlangıç günü  mahaller arasında  tatlı bir rekabet Melede ateşi  yakılır ve  Siirt halklarına Ramazanın  gelişini  müjdelerlerdi.
  Bizlerde bu gün  burada Mübarek Ramazan ayının  başlangıcını yakacağımız  Melede ateşi ile Siirt  halklarına  müjdelerken,  bu yıl ki Melede ateşinin  kentimize, bölgemize, ülkemize,  orta doğuya ve tüm dünya ya barış, kardeşlik  ve özgürlük  getirmesini  diliyor ve tüm İslam aleminin  Mübarek Ramazan ayının  hayırlara verile olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Siirt Vali Yardımcısı  Ceyhun Dılşad Taşkın etkinlikte yaptığı konuşmada, bu akşam kadim Siirt kentinin en önemli ve eski geleneklerinden  birini  yaşatmak ve yaşamak için  toplandıklarını  ifade ederek, “şehirlerin, kimliklerin yaşatılması   bu gibi gelenekler ve kültürlerin yaşatılmasından geçiyor.
  Bin yıllık bir geçmişe  sahip olan Melede ateşi geleneğinin yaşatılması  oldukça önemli. Böyle bir etkinliğin  Rahmet, huzur ve sevgi ayı  Mübarek Ramazan müjdelemesi  çok daha anlamalı hale getiriyor. Bu anlamda  bu etkinliğin  düzenlenmesinde  emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından “Melede Ateşi” etkinliği verilen resepsiyon ve etkinliğe  katılanların mübarek Ramazan ayının  müjdeleyicisi olan Melede ateşini  yakması ile  sona erdi.  

Anahtar Kelimeler:
SiirtBelediyeRamazanMelede
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim 9 yıl önce

bu ne saçma kelime barış anneleriymiş neyin barışı