Bu haber kez okundu.

Siirt'in Kültür Envanteri Çalışmalarına Başlanıyor
banner229

İlimizin zengin potansiyelini ortaya çıkarmak, kültürel mirasını kayıt altına almak, gelecek nesillere aktarmak ve ilin kültür ve turizmine yönelik hazırlanacak her türlü projeye alt yapı oluşturacak kaynak eser hazırlamak üzere Siirt Kültür Envanteri Projesi gerçekleştirilecektir.

Siirt’in Somut ve Soyut Kültürel Mirası ile Tabiat Varlıkları Envanteri Projesi kapsamında; Siirt’in Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Envanteri, Siirt’in Somut Kültürel Miras Envanteri (Ortaçağ Öncesi ve Sonrası Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri) ve Siirt’in Tabiat Varlıkları Envanteri en az 6 en fazla 10 cilt olarak hazırlanacaktır.

Dicle Kalkınma Ajansına sunulan ve kabul gören projenin bütçesi 811.168 TL’dir. Projemize Kalkınma Ajansı desteği bütçenin % 75’i oranında 608.389,5 TL olacak olup, Proje Uygulayıcı kuruluş ek finans katkısı % 25 oranında 202.796,50 TL ise Siirt İl Özel İdaresince karşılanacaktır.

Projenin amacı, kültür ve turizm alanına giren tüm konularında Siirt İlinin; zengin potansiyelini ortaya çıkarmak, kültürel mirasını kayıt altına almak, kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak ve ilin kültür ve turizmine yönelik hazırlanacak her türlü projeye altlık hazırlamaktır.

Envanter Projesi, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Başkanlığında, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Zekai ERDAL’ın Bilimsel Danışmanlığı’nda, Siirt, Dicle ve Ege Üniversitelerinde görevli akademisyenlerin yanı sıra Batman Müze Müdürlüğü, Siirt ilindeki kamu kurum ve kuruluşlardan Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Siirt Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Siirt İl Özel İdaresi, Siirt Kadastro Müdürlüğü ve 6 ilçe Kaymakamlığından görevlendirilecek eğitimci, uzman, teknik personel ve mihmandarın katılımıyla çalışmalar 6 ilçede (Merkez, Tillo, Baykan, Eruh, Kurtalan, Şirvan ve Pervari) sürdürülecektir.

Envanter ekibi; Arkeolog, Sanat Tarihçi, Kültür Varlıkları Koruma Uzmanı, Coğrafyacı, Tarihçi, İlahiyatçı, El Sanatları Uzmanı, Haritacı, Müze Uzmanları vb. meslek gruplarından oluşacak olup konusuna göre üç grup halinde çalışma yapacaklardır.

Arazi ekibi arazide tespit edilen kültür ve tabiat varlıklarının fotoğraf-video-drone çekimi, GPS ile koordinat alımı, ölçüm-çizimleri de dahil olmak üzere yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınacaktır. Ayrıca, kültürel miras unsurları ile tabiat varlıkları belirlenerek belgelenecektir. Alan araştırması ve incelemesi sonrası elde edilen veriler çalışma ofisinde toplanıp yayına hazır duruma getirilecektir.

Kültür Envanter Projesinin Siirt’in turizmine de katkı sağlanması amaçlandığını ifade eden Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu: “Siirt’te yer alan doğal, arkeolojik, taşınmaz ve somut olmayan kültür varlıkları tespit edilerek en kapsamlı kültür envanteri ilimize kazandırılacak.

İlimizin tarihsel ve kültürel geçmişinin, kültürel değerlerinin tek bir sistem üzerinden, güncel ve kolay ulaşılabilir bir biçimde ulusal ve uluslararası hizmete sunmak amacıyla hazırladığımız bu önemli proje çalışmaları yakın bir süre içinde start alacaktır” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.