Bu haber kez okundu.

Siirt Fıstığı Dünya Pazarında
banner229

Siirt Valisi Ali Fuat ATİK ve başkanlığındaki heyet, Siirt Fıstığının ortadoğu ve dünya Pazarına ihraç edilmesi yeni pazar ağlarının kurulması amacıyla Katar ve Kuveyt’te çalışma ve iş ziyaretinde bulunmak üzere ilimizden ayrıldı.

16-19 Temmuz 2018 tarihleri arasında düzenlenecek çalışma ziyaretine, Vali Ali Fuat Atik’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yasin AKTAY, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hifzullah CANPOLAT, Uluslararası Mülteciler ve İnsani Haklar Derneği Genel Başkanı Hamza BULDU katıldı.

Siirt Fıstığını Ortadoğu ve dünya pazarında yer almasını amaçladıklarını belirten Vali Ali Fuat Atik, çalışma ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamada; “İlimizde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği içerisinde 10 milyon Euro bedel ile Fıstık İşleme Tesisi yapılmıştır. 

Bu tesis 11.09.2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile %90’ı Siirt İl Özel İdaresine ait “Siirt Fıstığı İşleme Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” kurulmuş, İhracat belgesine sahip Şirketin temel hedefi modern üretim metodları ile ve hijyenik bir şekilde Siirt Fıstığını işlemek ve ihraç etmek suretiyle ülkemize ve ilimize döviz kazandırarak, Siirt’in marka ürününü dünya pazarına sokmaktır.  Bu amaçla Şirket, personel ve ekipmanları ve tüm belgeleri ile tesisi devralmış ve eylül ayında başlayacak olan hasat dönemine hazırdır.” dedi.

Siirt’te yaklaşık olarak 255.000 dekar alanda 7 Milyon 100 bin Siirt Fıstığı Ağacı bulunduğuna dikkat çeken Vali Atik, yıllık üretim miktarı 12-15 bin tona kadar çıkabilmektedir. Fıstık üretimi 2002 ile 2017 yılları arasında 7 kat artarak ilimizin kalkınma lokomotifi durumuna geldiğini belitti.

Çalışma ve iş ziyareti hakkında da bilgiler varan Vali Atik, “4 günlük katar ve Kuveyt ülkelerine yapacakları çalışma ve iş ziyaretinde kapsamda Katar’da Ticari ve Ekonomi Bakanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Mira Marketler Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ikili görüşmelerin gerçekleştirileceğini ayrıca Kuveyt’te de Ekonomi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, Ticaret ve sanayi Odası Başkanı ve Kooperatif Yardımlaşma ve Tüketme Federasyonu Başkanı ile görüşmeler ve iş toplantılarının yapılacağını”  ifade etti.

Vali Atik, Siirt Fıstığının ortadoğu pazarına ihraç edilmesinin ilimiz ekonomisine ve fıstık üreticilerimize önemli bir katma değer katacağını sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Raci baydarman 6 yıl önce

Cok sevindim Allah hayirli etsin siirtimize emeği geçen herkese teşekkurediyorum