Bu haber kez okundu.

Siirt Belediyesinin “Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi” Kabul Edildi
banner229
Siirt belediyesi tarafından kentte ve toplumda çevre bilincinin ve ekolojik duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla, Belediyemiz Proje ve Stratejik Geliştirme Ofisi tarafından hazırlanan ” Siirt Belediyesi Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi ” Dicle Kalkınma Ajansı ( DİKA ) tarafından kabul edildi.
Konuyla ilgili olarak Siirt belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Siirt Belediyesi olarak ortak evimiz olan kentimizde toplumun tüm kesimlerinde çevre bilincinin ve ekolojik duyarlılığın geliştirilmesini hedefle çalışmalarımızı sürdürüldüğü ifade edilerek, “Bu kapsamda hazırladığımız Dicle Kalkınma Ajansı ( DİKA ) tarafından 2014 yılı Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programına, Belediyemiz Proje ve Stratejik Geliştirme Ofisi tarafından hazırlanan ” Siirt Belediyesi Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi “, DİKA tarafından kabul edilmiştir.
Projemizin başarısı, hiç şüphesiz tüm yurttaşlarımızın duyarlılığı ve katkısı ile gerçekleşecektir. Böylelikle çevresel faaliyetlere aktif olarak katılımın süreklilik kazanması halinde doğal, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunmasının da sağlanacağına inanıyoruz. Bugün hepimiz şu ya da bu biçimde, bilinçli veya bilinçsiz bir ekolojik kriz döneminde yaşadığımızı hissediyor ve düşünüyoruz. Gerçekten de insanlık günümüzde doğayla girdiği ilişkide kritik bir eşikte duruyor. Bu kritik eşik gezegenimizdeki canlı hayatın ve insan uygarlığının mevcudiyetini tehdit edecek noktaya ulaşmış durumda. İklim değişimini, canlı çeşitliliğinin hızla azalmasını, toprak erozyonunu ve toprağın gittikçe bozulmasını çoraklaşmasını, ormansızlaşmayı, su kaynaklarımızın azalmasıyla birlikte gittikçe tükenmesini/kirlenmesini ve hava kirliliğini gün geçtikçe daha fazla hissetmeye başlıyoruz” denildi.
Biliyoruz ki yaşlı insanlarınız bu durumun vahametini daha derinden hisset etiklerinin ifade edildiği açıklamada, “Çünkü 60-70 yıl evvel ki doğal ortamın çeşitliliği ve zenginliği, sularımızın bolluğu, toprağımızın bereketi ile bu günkü çoraklaşmayı ve bozulmayı en iyi onlar biliyor. Biliyoruz ki doğamızın en büyük düşmanı sürdürülemez kontrolsüz endüstriyel üretim ve tüketim modelidir. Ciddi anlamda çevre kirliliğine neden olan, doğada uzun süre çözülmeden kalan endüstriyel atıklardır. Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı gittikçe kirleten endüstriyel ambalaj atıkları, yaşanan kontrolsüz üretim ve tüketimin sonucudur. Ortak evimiz olan kentlerimiz ve bizi kuşatan doğal ortam gün geçtikçe bu sorunları daha fazla yaşamaktadır. Bu sorunu kısa vadede bütünüyle çözmek elbette mümkün değildir. Ancak her birimizin katkısıyla oluşan atıkları ve atıklarımızın yarattığı kirlenmeyi kontrol altına almak bizim elimizdedir. Üzerinde yaşadığımız dünyanın bize sağlamış olduğu doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması, gelecek nesillerin de kaynak sıkıntısı çekmemesi için önem arz etmekte” olduğu belirtildi.
Açıklamanın devamında Dünyanın doğal kaynaklarını ne kadar tasarruflu kullanırsa, sonraki nesiller de o kadar az kaynak sıkıntısı çekeceği ve gelecek kuşaklarında doğal kaynaklardan yararlanma şanslarının olacağı belirtilerek, “Örneğin; 1 ton kâğıdın geri dönüşüme katılması sonucu 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. Plastik ambalaj atıklarının geri kazanılması sonucu ise petrolden tasarruf sağlanacaktır.
Bu da havaya daha az kirli gazların salınması demektir. Geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanarak, bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve enerji kullanılmış olur.
Depolama sahalarına daha az gideceğinden, çok yüksek maliyetlerle inşa edilen depolama alanları daha uzun sürelerle kullanılabilmektedir” denildi. Proje kapsamında; Katı Atık Düzenli Depolama Tesisimizde ambalaj atığı toplama/ayırma ve geri dönüşüm tesisinin kurulması, farkındalık eğitimleri kapsamında 1800 öğretmene, 20.000 öğrenciye, 20 mahalle muhtarına, 20 STK’ ya, 472 işyerine, 5000 konut ve 300 kapıcıya eğitimler düzenleneceği ifade edilen açıklamada, “Ayrıca proje kapsamında kent merkezimize 5000 adet iç mekân kumbarası,1000 adet dış mekân konteynırı yerleştirilecek ve vatandaşlarımıza 100.000 adet ambalaj atığı poşeti dağıtılacaktır.
Siirt Belediyesi proje ile birlikte kent merkezimizde uygulanan karışık toplama sisteminin yerini, ikili toplama sistemi uygulanarak ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlayacaktır. Her mahallemizin atık karakterizasyonu ortaya çıkarılacaktır.
Ambalaj atıkların ayrı toplanması ve geri dönüşümünün sağlanmasıyla birlikte evsel atıkların toplanma ve bertaraf maliyetlerini düşürmekle birlikte, konteynır doluluk oranlarını ve araç sefer sayılarını da azaltacaktır.Verilecek eğitimlerle birlikte sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kent olgusuna bir adım daha yaklaşmış olacaktır.
Projenin tüm halkımıza hayırlı olmasını dileriz” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.