Bu haber kez okundu.

Siirt Battaniyesi Gaziantep’te Büyük İlgi Görüyor
banner229
Siirt’in en önemli el sanatlarından biri olan tiftik battaniyesi Gazianteplilerin yoğun ilgili gösterdiğini belirten Tiftik Ustası Maruf Evin, tiftik battaniyesinin özelliğinin yazın serin, kışın ise sıcak tuttuğunu söyledi.
Siirt'in meşhur tiftik battaniyesinin yüz yıllardır ilgi görmeye devam ettiğini belirten Siirtli Tiftik Ustası Maruf Evin, Güneydoğu Anadolu’nun bölgesel özelliğini taşıyan ve el tezgâhlarında dokunan Siirt’in en önemli el sanatlarından olduğunu belirtti.
Son 5 yıldır Gaziantep’te açılan PENTEX fuarlarına katıldığını ve Gazianteplilerin ‘Siirt Battaniyesi’ne yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Evin, Siirt Battaniyesi’nin meşhur ürünlerinden birisi olduğunu söyledi.
Tiftik battaniyesinin, tiftik keçisinden kırkılan tiftiklerin yumaklar haline getirilerek satışa çıkarıldığını aktaran Evin, “Bu battaniye Siirt’in meşhur battaniyesidir. 25-30 senedir ben bu battaniye sanatı ile uğraşıyorum. Siirt’e has bu battaniye hala ayaktadır. Saf tiftik ipliğinden yapılmaktadır. Bu battaniye tamamen el yapımıdır. Tahta tezgâh ile yapılmaktadır.” dedi.
Tiftik battaniyesinin Siirt’in en önemli meşhur ürünlerinden birisi olduğunu söyleyen Evin, Siirt’te birçok kişinin bu el sanatı ile geçindiğini belirterek, “Şu anda hala 60-70 aile bunun üzerinde geçimini sağlıyor. Türkiye’nin her tarafından bu battaniye ilgi görmektedir. Saf tiftikten yapıldığı için 5 tane ana rengimiz var. Bu battaniyelerde kesinlikle boya yoktur.” ifadelerini kullandı.
“Siirt battaniyenin özelliği yazın serin, kışın ise sıcak tutar”
Siirt denilince akla ilk tiftikten üretilen Siirt Battaniyesi’nin geldiğini belirten Evin, “Bunu ne kadar kullanırsanız o kadar güzel olur. Çünkü bu battaniyenin özelliği yazın serin, kışın ise sıcak tutar. Romatizmayı önler. Bütün evlerde kullanılabilir. Bu sadece Siirt yöresine ait bir üründür.
Tiftikler, battaniye esnafı tarafından renklere ve cinslerine göre ayrılır. Tiftiğin beyaz, siyah, kahverengi, sansar ve devetüyü gibi doğal renkleri bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Evin, “Bu battaniyenin pazarlamasını yapıyoruz. Siirt’te bulunan kurslarda hazırlatıyoruz. Battaniyemiz için valilik nezdinde destek alıyoruz. Bu ürün uzun yıllar olmasına rağmen hala ayakta duruyor. Fiyatları da caziptir. Gaziantep’e bu beşinci gelişimdir. Gaziantepliler bu battaniyelere yoğun ilgi gösteriyor.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.