Bu haber kez okundu.

Şıhrıl Bayf Şöleni Pazar Günü Yapılıyor
banner229
"Şihril bayf" geleneğini geçen yıl canlandırarak vatandaşların büyük bir takdirini kazanan Şıhrıl Bayf etkinliği bu yıl 3 Mayıs günü Şeyh ül Tırki tepesinde bir araya gelinerek kutlanacak.  Şehrimizin geçmişinde farklılıkların ahengi sonucunda yaratılan ortak kültürün güzel örneklerinden olan” Şihril bayf” geleneğini yeniden canlandırmak üzere 3 Mayıs günü Şeyh ül Tırki tepesinde bir araya gelinecek. Pazar günü saat 10:00 – 13:00 arasında yapılacak festivalde kentin kültürünün örneği olarak, renkli yumurtaların tokuşturulması, çocuklar ve büyüklerin oynadıkları yerel oyunların oynanması türünden etkinlikler yapılacak.
  Unutulmaya yüz tutmuş Yumurta Bayramı (Şıhrıl Bayf): Her yıl Mayıs ayında kutlanan bu yöresel bayram nedeniyle, bütün evlerde yumurta kaynatılır. Nişanlı ve yeni evlilere 100 ile 500 arasında yumurta gönderilir. Kurulan bayram yerinde çeşitli renklere boyanmış yumurtalar tokuşturulur. Bir araya gelen erkekler çeşitli oyunlar oynar. Uzun atlama (Şakulu-Zemce) ve koşu müsabakaları yapılır.
Mahalli Yumurta Bayramı oynama yeri Sabahları Tınaz Tepe (Sor Mevkiinde), ikindi vaktinde Zeyneb-ül Mahaddise Hazretleri Türbesinin bulunduğu mevkiinde yapılırdı. Ertesi gün nişanlıların eğlenceleri başlar. Buna “Sıhril Memelik” (nişanlı teşhiri) denir. Her aile, müstakbel gelinini alıp Şeyh-üt Türki yamacındaki Şeyh Osman Mevkii’ne götürerek eğlenirler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.