Bu haber kez okundu.

Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor  Projesi Kapsamında Siirt Pilot İl Seçildi
banner229
Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneğin ortaklığında 'Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor' projesiyle 2015'te 150 gönüllü eğitmen ile 8-12 yaş arasında 10 bin çocuğa kod programlama eğitimi verilecek proje kapsamında Siirt ili Geleceğini Tasarla Programı Kapsamında gönüllü Master eğitmenlik yapan Abdusselam Yılmaz'ın girişimleri ile pilot il seçildi.
  Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor Finansbank, Habitat ve Microsoft Türkiye, çocuklar için kod eğitim programını sürdürülebilir hale getirmek ve daha da yukarılara çekmek üzere güçlerini birleştirdi ve programı “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” adıyla daha da kapsamlı hale getirdi.
 Projenin bugün itibariyle binde 8 olan Türkiye’nin bilişim üretimindeki payını yukarılara çekmek, dijital dönüşümü yakalamak, ülkemizi bir bilişim merkezi haline getirmek vizyonuyla hayata geçirildi. Çocukların bilgisayar karşısında tüketici olmaktan çıkıp üretici konumuna gelmesini hedefleyen proje, çocukların yaratıcılığını ve bilgisayar becerilerini geliştirecek, onları programcılık ile tanıştırarak, kod okuryazarlığı bilincini yayacak. 2015 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 8-12 yaş arası ilave 5 bin öğrenciye, 16 saat boyunca “Kodu” programlama dili eğitimi verilecek.
 Proje kapsamında İstanbul, Denizli, Ankara, Isparta, İzmir, Adıyaman, Eskişehir, Kütahya, Antalya, Kırklareli, Samsun, Elazığ, Van, Siirt, Şanlıurfa, Tokat, Gaziantep, Afyon, Diyarbakır, Rize olmak üzere 20 şehirde Minik Parmaklar Geleceği Programlayacak. İlk eğitimler, Haziran sonunda başlayacak. Projenin ilk etabının sonlanacağı Aralık 2015’te, eğitimlere katılan çocuklara ürettikleri projeleri değerlendirme şansı da sunulacak.
  Kodu ile program yazan ve tüm Türkiye çapında Kodu Cup’a katılmak için başvuruda bulunan ve projelerini paylaşan adaylara ait projeler, oluşturulacak bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek. Dereceye girecek ilk 10 projenin sahipleri, Aralık 2015 son haftasında düzenlenecek Kodu Cup Ödül Töreni’ne davet edilecek. Eğitimler çocuklar için kod okuryazarlığının başlama noktası niteliğinde olacak.
 Bilgisayar dilinden anlayan kod yazan çocuklarımız gelecekte hangi mesleği yaptıkları fark etmeksizin bir adım önde olacak. Çünkü çocukların neden sonuç ilişkisi kurmalarını sağlayarak, algoritmik düşünme yeteneklerini geliştirmeye yönlendiren proje ile katılımcılara tüketmeden üretebilecekleri bir ortam sunuluyor. Bilişim ile kalkınan bir Türkiye için atılması gereken adımların başında eğitim ve girişimciliğin desteklenmesi olduğunu düşünen kurumlar “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” projesini geleceğe de taşımayı hedefliyor.
Eğitimleri kim, nasıl verecek?
Proje kapsamındaki eğitimlerin verilmesini sağlayacak 150 eğitmen İstanbul’da, YTÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nde 16 saatlik eğitime tabi tutulacak. Gönüllü Eğitmen belirleme süreci Habitat tarafından yürütülecek. Gönüllü olmak için, Habitat’ın dijital ve sosyal duyuru kanallarından yapılacak duyurular çerçevesinde Habitat’ın web sitesine (www.habitatkalkinma.org) başvuru yapılacak.
 Gönüllüler değerlendirme sonucunda belirlenecek. Finansbank çalışanlarından da gönüllü eğitmenler projeye katkı verecek. Eğitimler TEGV ve yerel yönetimlere ait mekanlarda gerçekleştirilecek. Yerel yönetimler bünyesinde atıl durumda bulunan bilgisayar ekipmanlarının da kullanılır hale getirilmesi projenin diğer bir önemli hedefi arasında bulunuyor. Proje kapsamında Detaylı Kodu programlama eğitimleri hazırlanarak, www.acikakademi.com web sitesinde de yer alacak.
Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor eğitimlerine fiziksel olarak katılamayanlar ya da eğitimlerine devam etmek isteyenler, Kodu ve eğitimlerini www.acikakademi.com web sitesinden Türkçe olarak alabilecek. Nasıl başvurulacak? Eğitimler her ilde gerek Finansbank şubelerinde gerekse kent içinde afiş ve broşürlerle duyurulacak. Veliler Habitat’a başvurarak çocuklarını eğitime kaydettirebilecek.
Türkiye, bölgede Estonya ve Güney Kore gibi birer Bilişim Üssü olabilir Türkiye’yi bilişim merkezi haline getirme vizyonuyla oluşturulan projenin ortakları, Estonya ve Güney Kore örneklerini veriyor. Estonya en küçük Baltık ülkesi olmasına rağmen diğer iki Baltık ülkesi İsveç ve Norveç’e göre birçok konuda daha inovatif bir ekonomiye sahip. Ülkenin bilişim başarısının temellerinde 1950’li yıllarda bilişim üssü olarak seçilmesi, bu alana yatırım yapılması ve eğitime verilen önem yatıyor. Estonya’da 2005 yılında tüm vatandaşlara verilen akıllı elektronik kart özelliğine sahip ulusal kimlik kartları okul, banka, hastanedeki işlemlerin yanı sıra araba park ederken, otobüse binerken, konsere giderken de kullanılabiliyor. Tüm okul ve devlet dairelerinde bilgisayar var (10+senedir), şirketlerin yüzde 97’si bilgisayar kullanıyor. 2011 seçimlerinde oyların yüzde 24’ü elektronik olarak verildi. Mobil uygulamalardan, ERP yazılımlarına, sosyal ağlardan, bankacılık uygulamalarına kadar yüzlerce start-up proje Estonya’dan dünyaya yayılmaya devam ediyor. Şu an Microsoft bünyesinde bulunan Skype bunlardan sadece biri. 1,3 milyonluk nüfusuyla Estonya bölgede bir bilişim merkezi olarak parlıyor. Güney Kore‘nin yüzde 97’si genişbant internette (Broadband). Halkın yüzde 77’si her gün internet kullanıyor. Genişbant, yüksek internet kullanımını sürüklüyor ve bu da aynı zamanda gençlerin yeni teknolojilere yönelmesini sağlıyor. Çocukların yüzde 61’i ayda en az 5 defa internet kullanıyor. Güney Kore dünyanın en büyük 11’inci, Asya Pasifik’in 3’üncü ekonomisi ve ekonomik gücünün yüzde 99’u KOBİ’lerden geliyor. Ancak Güney Kore’nin asıl başarısı eğitim sisteminden geliyor.
Çocuklar eğitimlerde küçük yaşlardan itibaren dijital teknolojilerle tanışarak, yaratıcılıklarını geliştiriyor, pratikler gerçekleştirebiliyor. Kodu Game Lab. nedir? Kodu oyun tasarlayabilmek için düşünülmüş basit ve görsel bir programlama dilidir. Genel olarak çocuklar ve eğlenmek isteyen herkes için tasarlanmıştır. Oyun konsolu ile kontrol özelliği sayesinde tasarladığınız oyunlar XBOX’da çalışabilmektedir.
Programlama işlemi kullanıcı ara yüzü sayesinde gerçekleştirilmektedir. Nesne tabanlı ve basit bir arayüz bulunmaktadır. Arayüz sayesinde sayfalar arası geçiş, geniş bir yardım menüsü ve diğer özelliklerin tanımı bulunmaktadır.
Programlama esnasında farkı karakterler ile versiyon numarası, tasarlanan oyunun fiziksel özellikleri değiştirilebilir. Windows 8 ve yakında kullanıma sunulacak Windows 10 ile uygulama geliştirmek için programlama bilinmesi gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.