Bu haber kez okundu.

Keşke Her Fabrika Böyle Olsa
banner229

Limak Kurtalan Çimento Fabrikası bütün Türkiye’ye örnek olabilecek güzellikte bir fabrika.

Bu haberimizde size fabrikanın teknolojik özelliklerinden değil, ki en son teknolojiyi kullanıp en verimle hale zaten yıllar öncesinden getirilmiş, nasıl yemyeşil bir cennet haline getirilmiş ondan bahsedeceğiz.

Batman Havaalanına inip Siirt’e doğru yola çıktığınızda, bahar aylarında yemyeşil düz bir ovada seyahat ediyorsunuz. Her yer mevsimin de etkisiyle yeşil. Ancak yol boyuncu hiç ağaç göremiyorsunuz. Çünkü hiç ağaç yok. Ağaçsız, küçük tepecikler, düz ovada sıralanıyor. Yarım saatlik bir otomobil yolculuğunun ardından bir tepeyi geçip Siirt’in Kurtalan ilçesini görüyorsunuz. Kafanızı ilçenin sol tarafına çevirdiğinizdeyse nihayet ağaçlar…

Sanki çölün ortasında bir vaha. Cennetten bir köşe gibi. Yemyeşil ağaçlar yüzünüzde bir gülümseme yaratıyor. Hayret ağaç gördüm diye seviniyorsunuz. Yaklaştığınızdaysa koca bir şaşkınlık. Bu ağaç denizinin ortasında kocaman bir fabrika. Hem de çimento fabrikası. Burası Limak Kurtalan Çimento fabrikası. Şaşkınlıkla fabrikanın içine giriyorsunuz. Giriş boyunca çam ağaçları. Biraz çevreyi dolaşınca şaşkınlığınız bir kaç kat artıyor. Çünkü burası resmen bir meyve ağaçları ormanı haline gelmiş. Siirt fıstığı, elma, kiraz, erik, üzüm bağları, bu bölgede yetişebilecek uygunluğa sahip bütün meyve ağaçlarından dikilmiş. 200 çalışanı olan fabrikada 200 bin civarında ağaç var. Ve her yıl bıkmadan usanmadan dikmeye devam ediyorlar.

Kurtalan Çimento Fabrikası’nın Genel Müdürü Kürşat Turna her yıl 1000 ağaç diktiklerini ve dikmeye devam edeceklerini gururla anlatıyor.

Limak Çimento Fabrikası özelleştirildiğinde halen Limak Çimento Grubu Başkanı ve CEO’su olarak görev yapan Gültekin Aksüyek, fabrikaya Genel Müdür olarak atanmış. Çimento üretimiyle birlikte fabrikanın bahçesini ve çevresini ağaçlandırma işine kendini adamış. Gültekin Aksüyek’in çocuğu gibi sevdiği ağaçları, her yıl katlanarak artmış. CEO olarak grubun başına Ankara’ya atandığında ise onun bıraktığı mirası geride kalanlar devam ettirmiş.

Limak Grubu bugün bir dev haline geldi. Gurubun ekonomiye katkıları, çimento sektörünün öncü şirketlerinden birisi olması ve teknolojiye verdiği önemi bütün sektör biliyor. Ancak bütün bunlardan çok daha önemlisi, Limak Grubu’nun çevreye verdiği önem. Grupla birlikte büyüyen ağaçlar. Dileriz sektör ayırt etmeden bütün fabrikalara örnek olur.

Haberimizin başlığında dediğimiz gibi, keşke her fabrika böyle olsa…

Limak Kurtalan Çimento Fabrikası

Kurtalan Çimento Fabrikası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin çimento ihtiyacını karşılamak, komşu ülkelere ihracatta bulunarak ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacı ile Siirt ilinin Kurtalan ilçesinde kurulmuştur.

1976 yılı ortasında temeli atılan fabrika, 1984 yılı sonunda işletmeye açılmış olup, ilk çimento satışını 1985 yılında gerçekleştirmiştir.

Siirt Kurtalan Çimento Sanayi Ticaret A.Ş. kamuya ait bir kuruluş iken 1998 yılında blok satış yöntemi ile özelleştirilmiş ve özelleştirmeyi takiben 2000 yılı Mart ayında Limak Grubu bünyesine katılmıştır.

Yapılan yeni yatırımlarla yıllık Klinker üretim kapasitesi 760.000 ton/yıl’a, çimento üretim kapasitesi ise 1.140.000 ton/yıl’a çıkarılmıştır. Çimento paketleme ünitesi, yapılan ilave yatırımlarla 200 ton/saat’lik yükleme kapasitesinden, 280 ton/saat yükleme kapasitesine yükseltilmiştir.

Limak Kurtalan Çimento, 2008 yılı içerisinde Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanıyla yeniden yapılandırılmış olup Grubun Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis ve Derik Çimento Fabrikaları ise kendisine bağlı birer şube olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Kaynak:cementurk.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.