Bu haber kez okundu.

Kent Konseyi 2’inci Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
banner229
Siirt Kent Konseyi 2’inci olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Siirt Kent Konseyi 2’inci olağan genel kuruluna, Konsey Eş Başkanları Asya Kayro, Zekeriya Çığır, Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, Kent Konseyi genel kurul delegeleri, çocuk, kadın, engelli ve gençlik meclislerinin yürütme kurulu üyelerinin katılımı ile kültür merkezinde gerçekleştirdi.
Yapılan açılış konuşması ile başlayan Siirt Kent Konseyi 2’inci olağan genel kurulu divan seçimi ardından Konsey eş başkanlarını konuşmaları ile devam etti.
Siirt Kent Konseyi Eş Başkanı Zekeriya Çığır yaptığı konuşmada, Kent konseylerinin demokratik ve katılımcı yönetimlerin en önemli ayaklarından biri olduğunu ifade ederek, Siirt Kent konseyi olarak kentteki, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunların çözümü için gelen talep ve öneriler doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini ve yapılan çalışmaların sonuçlarının ilgili kurumlara tavsiye niteliğinde iletileceğini söyledi.
Siirt Kent Konseyi Eş Başkanı Asya Kayro da genel kurulda yaptığı konuşmada, ülkenin son yaşanan gelişmeler ile iyi bir durumda olmadığını belirterek, “ sık duyulana ölüm haberleri toplumum tüm kesimlerinin canını acıtmak ve duygularını sarmakta. Ülkedeki huzur düzeyi toplumun huzur düzeyini belirlemektedir. Çok kültürlü olan Siirt kenttin de kardeşlik ve hoş görünün devamlılığını korumak, daha yaşanıla bilinir bir kent yaratmak ve huzurlu bulunanın yolunun açan barış ile mümkün olacağını biliyoruz. Bu nedenle kentte yaşayanlar olarak barışı sorumluluk olarak görmemiz lazım” dedi.
Genel kurulda daha sonra konuşan ve konuşmasına Katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye ve aynı gün uğradıkları silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitiren 2 Polise Allahtan rahmet ve ailelerine başsağlığı ve sabır dileyerek başlayan Siirt Belediye Eş Başkanı Bakırhan, Türkiye’nin içinde geçtiği süreçte her gün ağlayan anneler, babasız ve annesiz kalan çocukların ülkesi haline geldiğini ifade ederek, “ Tamda bu günlerde yerel ve örgütlü demokrasinin önemi bin kat daha artmada ve yerel ve örgütlü demokrasi ile toplumun hiçbir kesiminin tasvip etmediği bu gelişmelerin önlemesinde büyük katkıları olacağına inanıyorum.
Dünyanın birçok yerinde bu gün Türkiye de yaşanan sorunların benzerlerinde çözüm için inisiyatifi halk, kurumlar ve sivil toplum örgütleri ele almıştır. Halk adına siyaset yapanları baskılamış ve teşvik etmiştir. Maalesef ülkemizde barış mücadelesini yeterince gündemleştirecek, sahiplenecek ve sonuca ulaştıracak bir örgütlülüğe henüz ulaşmış değiliz.
Çatışmanın olduğu yerde Kent konseyinin de, yerel yönetimlerinde, STK’larının da, bürokrasinin de yaptığı hizmet ve çalışmaların da çok önemi kalmamaktadır. Ölümün, çatışmanın, tutuklamanın olduğu yerde başka bir şey anlatmak, yeni ve mutlu tablolar çizmek karşılığını bulacak şeyler değildir. Bu anlamda belediye yönetimi kent konseyi tarafından alınacak kararları hayata geçirilmesi noktasın tüm imkânların sefer edileceğini buradan ilan etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalar ardından genel Siirt Barış Meclisi üyeleri Op. Dr. Ekrem Bilek ve Av. Ali Özer tarafından il içinde ve dışında yürütülen barış görüşmeleri hakkında genel kurulun bilgilendirilmesi bilgilendirildi.
Genel Kurulda söz alan Çocuk Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Dersim Sahat, çocuklar olarak tüm dünyada, Türkiye’de ve bölgede barış istediklerini ve önceki gün Diyarbakır da katledilen Tahir Elçi’yi saygı ile andıklarını ifade ede ettiği sırada ve göz yaşlarına hakim olamayarak salonda duygusal anların yaşanmasına neden olurken konuşmasına şöyle devam etti. “ölmesini istemediğim bir adamdı. Ağlıyorum, çünkü yaşananlardan dolayı çok mutsuzum” dedi.
Genel kurul kurul üyelerinin görüş ve önerilerini belirtmeleri, faaliyet ve mali raporlarının okunup onaylanması ardından, Kent konseyi tarafından, Kentte bulunan kamu, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel yönetimlere yönelik tavsiye olarak belirlenen 25 öneri okunup onaylandı. Genel kurul Siirt Kent Konseyinin yeni logosunun onaylanması ardından, dilek ve temenniler ile sona erdi.
Kent konseyi tarafından, Kentte bulunan kamu, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel yönetimlere yönelik tavsiye olarak belirlenen 25 öneri şöyle;
1- Kentimizde Kurtalan yolu çevre yolunun başlangıcından, Tillo yolundan şehir çıkışına kadar karayollarının yetkisinde bulunan karayolunun bakımsız olduğu ve kaldırım orta refüj bordürlerinin asfalt atında kalmasıyla araç ve yaya trafiğini tehlikeye attığı tespit edilmiştir. Karayollarının bu yolu belediyeye devretmeden önce asfalt , kaldırım ve orta refüj çalışmalarını yapması hususunda gereğini yapmak üzere; Valiliğin ve karayollarının bilgilendirilmesi .
2- Kentimizde çok sıkça duyduğumuz inşaatlardan düşerek yaşamını yitiren işçilerin haberleri içimizi acıtıyor. Çocuklarının nafakaları için her zor koşulda çalışan bu emekçilerin iş güvenliklerinin olmadığı pekala herkes tarafından biliniyor. Belediye meclisinin bu konuda daha önce radikal tedbirler aldığını bilmekteyiz ancak zaman içinde kazaların meydana geldiği gözlemlenmiştir belediyenin daha çok bu konu üzerinde durmasını elzem buluyoruz Siirt kent Konseyi olarak Siirt kent merkezinde yapılmakta olan ve yapılacak olan tüm inşaatlarda iş ve işçi güvenliğinin sağlanması tedbirlerinin alınması, inşaat çalışmalarının sıklıkla denetlenmesi ve iş güvenliği tedbirlerini almayan inşatların çalışmalarının durdurularak inşaatların mühürlenmesi Siirt belediye Meclisine ivedilikle tavsiye edilmektedir
3- Kent merkezimizde bulunan ve eski hal olarak bilinen boş alanın yılardan beri vakıf tarafından bir proje ile değerlendirileceği söylense de pratikte bir gelişme olmadığı gözlemlenmiştir. kent konseyi olarak bu alanın geçici de olsa belediye ye verilerek veya kiralanarak çevresinin temizlenip düzenlenerek bir otopark veya şehir merkezindeki seyyar satıcıların oraya taşınmasını Siirt belediye Meclisine ve Bitlis vakıflar bölge müdürlüğüne ivedilikle tavsiye edilmektedir
4- Eski Devlet hastanesi yeri olan boş arazinin mevcut görünümünden çıkarılarak yeşil alan veya otopark haline getirilmesi TOKi’ye tavsiye edilmektedir
5- İş kur müdürlüğünün her yıl geçici statüde çalıştırdığı emekçilerin bu yıl çeşitli kurumlara dağıtıldığı ancak il belediye ve ilçe belediyelerine işçi verilmediği gözlemlenmiştir. bu anlamda kent hizmetlerinde önemli bir yere sahip olan yerel yönetimlerin bu konuda muaf tutulmasına anlam verilememiştir bu konunu iş kur müdürlüğünün tekrar değerlendirmesi tavsiye edilmektedir.
6- Kentimizde yıllardan beri süregelen bir adet olan ölülerin vefat ile beraber zaman kaybedilmeden gömülmesinden kaynaklı gece yaşanan vefat vakalarında mezarlıklarda bazı sıkıntılar yaşanmaktadır.her ne kadar belediye mezarlılarımızda yol ve aydınlatma ışıklarını yapmış olsa da Kent merkezinde bulunan mezarlıklarda yeteri aydınlatmaların olmadığı, yine her mezara ulaşma anlamında sıkıntılar yaşandığı gözlemlenmiştir. Siirt Belediye meclisince Mezarlıklar sorumluluğuna özellikle mezarlıklarda yeteri aydınlatmaların yapılması, küçük de olsa parke yolların yapılması yine kent merkezimizde mevcut mezarlıkların ihtiyaçlara cevap vermediği artan nüfus ve yeni yerleşim alanlarının da nazara alarak yeni bir mezarlık alanının kentimize kazandırılmasını Siirt belediye meclisine tavsiye edilmektedir.
7- Kent merkezine ilçelerimizden gelen yolcu taşıma servis araçlarının kent merkezine girişleri trafik sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle Ziyaret ve Baykan’dan gelen araçların Hayat Hastanesi karşısında bulunan köşe başında beklemeleri hem ilçeler garajına giriş parasının verilmemesine neden olmakta hem de ciddi trafik sorunlarına neden olmaktadır. Siirt Kent Konseyi olarak Siirt Belediye Meclisinin uygun görebileceği bir alanda yeni bir ilçe otogarını yapılması tavsiye etmektedir.
8- Kent merkezinde oyuncakçılar ve küçük bakkaliyelerde özellikle bayramlarda satılmakta olan oyuncak silah, maytap, boncuk silahlar, kız kaçıran olarak adlandırılan vb. oyuncakların fiziki anlamda ciddi yaralanmalara neden olması, çocuk psikolojileri üzerinde de olumsuz etkide bulunmasından kaynaklı Siirt Belediye Meclisine ve Valiliğe bu tarz oyuncakların kent genelinde yasaklanmasının sağlanması tavsiye edilmektedir.
9- Bazı işyerlerinde halen kullanılan siyah poşetlerin çevreye verdikleri zararlar günümüzde artık daha net görülmektedir. Bu tarz ambalaj malzemelerinin doğada yüzyıllarca çözülemediğinden bunlar yerine doğaya dost, doğada çözümlenebilen poşetlerin kullanımının sağlanması, diğer poşetlerin kullanımın yasaklanması yönünde kararların alınması Siirt Belediye Meclisine tavsiye edilmektedir.
10- Çevre temizliği, insan ve doğa sevgisi konularında kent genelinde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki tüm okullarda aynı ders saati içerisinde Kent konseyi Yürütme kurulumuz tarafından hazırlanacak olan metnin öğrencilerimize okutulmasının sağlanması, Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli yürütülmesi.
11- Belediyemizin yeni hizmet binası yerel hizmetlerin yürütülmesinde önemli bir fiziki imkan sağlamıştır. Ancak kentimizde nerdeyse her gün küçük çocuk kaybolmaları sıkça yaşanan bir durum olmasına rağmen, hizmet binasında bir kreşin olmaması kaybolan çocukların masalarda veyahut koridorlarda bekletilerek ebeveynlerinin gelmesinin beklenmesi hizmet binasında ciddi bir eksiklik olarak göze gelmektedir. Hem çocuk sahibi belediye personellerinin çocuklarının, hem de kaybolan çocukların kalabileceği, çocuk gelişim uzmanlarının da istihdam edileceği bir kreşin hizmet binasında açılması Kent Konseyimizce Siirt Belediye Meclisine ivedilikle tavsiye edilmektedir.
12- Yine kent genelinde çok güzel kaldırım ve asfaltlama çalışmaları yapılmaktadır yapılan kaldırımların bordür taşlarının rengarenk boyanması kentimizin genel görünümünü ayrıca güzel kılacaktır Kent Konseyimizce Siirt Belediye Meclisine ivedilikle tavsiye edilmektedir.
13- Ayrıca imkan dâhilindeyse kent merkezindeki emniyet ve maliye binalarının bulunduğu cadde kaldırımlıların çok dar olması vatandaşlar için çok ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Ziraat bankasından başlayarak ışıklara kadar (kesk binası) en fazla bir itfaiye aracının geçebileceği kadar tek yön yapılması araç parkının yasaklanması ve geniş iki yönlü kaldırımların yapılması. Kent Konseyimizce Siirt Belediye Meclisine ivedilikle tavsiye edilmektedir.
14- Çevre yolunun faaliyete geçmesiyle birlikte büyük vasıtaların kent merkezine belirli saatlerde giriş izninin verilmesi ve bu yönlü bir çalışmanın yapılmasını il trafik komisyonuna Kent Konseyimizce tavsiye edilmektedir.
15- Çocuk ve Gençlik meclislerimizin önerileriyle kent merkezinin belirli noktalarına yoksul çocukların faydalanabileceği oyuncak kumbaralarının kurulması ve hayırsever vatandaşlarımızın bu kumbaralara atacakları oyuncakların ihtiyaç sahibi çocuklarımıza ulaştırılmasını düşünmektedir bu kapsamda ileriki süreçte valilik belediye ve milli eğitimle ortak bir proje tavsiye edilmektedir.
16- Kentimiz doğan ve barış mahallesi arasında bulunan ve yıllarca newroz ve festival ve etkinlik alanlı olarak kullanılan alanın çevresinin ve zeminin düzenlenerek yeşil ve güzel bir etkinlik konser festival fuar meydanına çevrilmesini belediye meclisine ve Hacı Hüseyin Ağa Vakfına tavsiye edilmektedir.
17- İlimiz kızlar tepesi mevkiinde bulunan ve Siirt belediyesine ait olan 1800 metre kare arsanın daha önce engelli meclisimize başvuru yapan ve Bu arsa üzerinde engelliler için bir halı saha yapılacağını belirten Siirt Bedensel ve İşitme Engelliler Spor Kulübüne tahsis edilmesi ayrıca kent merkezinde engellilerin kullanacağı rampaların az olması ve mevcutlarının da sağlıklı olmadığı göz önüne alınarak bu konuda bir çalışma yapılmasını belediye meclisine tavsiye edilmektedir.
18- Kadın Meclisinin getirdiği öneri doğrultusunda kent merkezinde bulunan kahvehane ve iş yerlerinin kaldırımları aşırı derecede işgal ettikleri ve gerek kadın ve çocukların buralarda rahat yürüyemedikleri gözlemlenmiştir. Bu konuya ivedilikle çözüm bulunmasını kadın meclisimiz Siirt belediye meclisine tavsiye etmektedir.
19- Kent merkezimizin büyük bir bölümünde apartmanlarda asansörlerin mevcut standartlara uygun olmadığı çoğunun iç kapısının olmadığı tespit edilmiştir. Belediye ve makine mühendisleri odasının daha önce ortak yürüttükleri çalışmalar bilinmektedir. Ancak gerekli duyarlılığın gösterilmediği sektörde çalışan personelin tam etkin bir donanıma sahip olmadıkları için binalarda sağlıklı bir şekilde asansör bakımları yapılamamaktadır. Bu anlamda Kent Konseyi olarak Siirt Üniversitesinin Meslek Yüksekokulu bünyesinde asansör bakım ve onarım uzmanlığı bölümünü açmayı tavsiye etmekteyiz.
20- Kent merkezimizde bulunan gündelik pazarların mevcudiyete cevap vermediği bazı noktalarda trafik sorunlarının yaşandığı bilinmektedir Kent Konseyi olarak pazarların kentimizin nüfusunun yoğun olduğu mahallelerde yeni Pazar yerlerinin kurulması Belediye meclisini tavsiye edilmektedir.
21- Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte kent genelinde artan hava kirliliği toplum üzerinde ciddi sağlık sorunları teşkil etmektedir. Bu amaçla valilik ve belediyenin gerekli denetim ve tedbirlerin alınması hususunda gerekli duyarlılığın gösterilmesini Kent Konseyi olarak tavsiye etmekteyiz.
22- Kentimizde bazı okul önlerinde bulunan çöp konteynırlarının öğrenciler üzerinde ciddi anlamda sağlık sorunları teşkil etmektedir . Belediyemizin uygun göreceği farklı noktalara konteynırların kaydırılmasını Kent Konseyi olarak Siirt Belediyesine tavsiye etmekteyiz. 23- Kent merkezinin değişik noktalarında gelişi güzel seyyar satıcılık yapan vatandaşlar için daha uygun yerlerin tespit edilmesini Kent Konseyi olarak Belediye Meclisine tavsiye etmekteyiz .
24- Öğretmen evi önündeki caddenin iki yanlı araçların park etmesinden kaynaklı caddede ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır . Kent Konseyi olarak İl Trafik Komisyonuna gerekli çalışmaların yapılması ve bilgilendirilmesi .
25- Siirt Üniversitesi Öğrenci Konseyinin zaman zaman yaşadığı sıkıntıların çözülmesi ve üniversite öğrencilerine yönelik kültürel aktivitelerin arttırılması hususunda müzik atölyesi , üç dilli koro vb. sosyal etkinlik alanlarının açılmasını Siirt Üniversitesinin bilgisine sunulması .

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.