Bu haber kez okundu.

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU
banner229
Kaçak Seyahat Acentaları
1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 4 ve 32. Maddeleri gereğince Türkiye Seyahat Acentalığı faaliyetinde bulunabilmesi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından İşletme Belgesi alınması ve TURSAB’a üye olunması zorunludur. Seyahat Acentaları Yönetmeliğinin 5. maddesinin 1. Fıkrası uyarınca, seyahat acentalığı faaliyetleri, kanuna göre kurulmuş seyahat acentalarınca yerine getirilir.
Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığına münhasır faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır. Bununla beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün 04.03.2015 tarih ve 43057 sayılı 2015/2 nolu genelgesinin 12. maddesinde Eğitim Kurumları, (Okullar, Üniversiteler vb.) Meslek Odaları, Dernekler, Vakıflar, Belediyeler ve Kamu Kuruluşlarının 1618 sayılı kanun ve seyahat acentaları yönetmeliğinde tanımlanan paket tur, tur ve transfer kapsamına giren veya münhasır hizmet olarak belirlenen faaliyetlerden herhangi birisini yürütmeleri mümkün değildir. Bu tür hizmetlerin yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığından
“İŞLETME BELGELİ ACENTALARINCA YERİNE GETİRİLEBİLECEĞİ VE BELGESİZ FAALİYETİ GERÇEKLEŞTİRENLER HAKKINDA CEZAİ İŞLEM UYGULANIR” hükmü bulunmaktadır. 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ve Seyahat Acentaları Yönetmeliği uyarınca, seyahat acentalığı faaliyetleri kapsamına giren tüm hizmetlerin; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış seyahat acentaları vasıtası ile gerçekleştirilmesi yasa gereğidir. 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 13.01.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5571 sayılı kanunla değişik 12. Maddesi uyarınca “SEYAHAT ACENTALARI” Türkiye’de düzenledikleri paket tur kapsamında; müşteriye taahhüt ettikleri hizmetlerin acentanın iflası da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden kaynaklanabilecek sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadırlar.
İş bu maddede belirtilen zorunlu sigorta ancak ve ancak 1618 sayılı yasa doğrultusunda kurulan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli ve TURSAB birliği üyeleri tarafından yapılabilmektedir. Dolayısıyla seyahat acentası olmayan gerçek tüzel kişiler seyahat acentalığı faaliyetinde bulunamayacağı gibi zorunlu sigorta yaptırmaları da hukuken mümkün olmayıp yasaktır. Bu kapsamda seyahat acentalarınca gerçekleştirilecek paket turlarda zorunlu seyahat sigortası ile tüketiciler teminat altına alınmaktadır. Konuya ilişkin diğer önemli husus ise Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almaksızın seyahat acentalığı faaliyetinde bulunanlar hakkında 1618 SAYILI YASANIN 29 NCU MADDESİ UYARINCA FAALİYETTEN MEN YAPTIRIMI VE 30 NCU MADDE UYARINCA İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASIDIR.
İşletme belgesiz seyahat acentalığı faaliyeti TTK.nun 55. Maddesi uyarınca haksız rekabet teşkil etmekte olup, 62. Maddesi uyarınca haksız rekabet suçunu işleyenler hakkında 2 (İki) yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.
Bu bakımdan herhangi bir mağduriyete meydan verilmemesi için kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, eğitim kurumları, meslek odaları, dernekler ve vakıfların düzenleyecekleri tur, paket tur, gezi ve transfer kapsamına giren veya münhasır hizmet olarak belirlenen faaliyetlerden birini düzenlerken, mutlaka Kültür ve Turizm Bakanlığınca işletme belgeli seyahat acentaları aracılığıyla yapmaları gerekmektedir. Belgesiz faaliyeti gerçekleştirenler hakkında ilgili yasa gereğince cezai işlem uygulanacaktır.
Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.
İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.