Bu haber kez okundu.

 Hocalı Katliamı Konulu Panel Düzenlendi
banner229
 Siirt Üniversitesi Tarih Topluluğu öğrencileri Kezer Yerleşkesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi konferans salonunda “Hocalı Katliamı” kolunu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Beşir MUSTAFAYEV: “Azerbaycan Türklerine karşı 1905-1907 yılları arasında acımasız soykırımlar gerçekleşmiştir. Azerbaycan Türkleri daha sonra 1918-20 yıllarında ikinci defa güç kullanılarak topraklarından, yurtlarından sürülmüştür. Azerbaycan Türkleri 1948-53 yıllarında “büyük göçe” uğrayarak yaklaşık 150 bin Azeri tarihi yurtları olan Ermenistan’dan çıkarılarak üçüncü kez uzaklaşmaya maruz kalmışlardır.

Son uzaklaşma, katliam, soykırım ise demokrasi söylemini benimseyen modern dünyanın gözleri önünde 1988 yılında çatışmalar sonucu gerçekleşmiştir. 1988 tarihinde silahlı savaşa dönüşen Dağlık Karabağ sorunu Ermenilerin Azerbaycan’ın içlerine kadar sokulması ile noktalanmış ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si birçok ülkenin yardımıyla Ermenilerin Silahlı güçleri tarafından işgal edilmiştir. Bu savaşta 20 binden fazla Azerbaycan Türk’ü şehit olarak 20 binin üstünde yaralanarak, 50 bin kişi sakat kalmıştır ve 5.101 Azerbaycan Türkü’de kayıp, tutsak olmuştur tutsak olanların 66’sı çocuklardandır.

Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat’ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görülmüştür. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edilmiştir. Hocalı katliamı ermeni devlet terörünün resmi belgesidir. Yüz yıl önce yaşanmış bir olayı gündemde tutan uluslar arası kamuoyu ve ermeni lobileri yirmi yıl önce yaşanan soykırımı görmezden gelmektedir. “dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.