Bu haber kez okundu.

GEYİK,1 OCAK 2016 TARİHİNDE YENİ NESİL YAZAR KASA  ZORUNLUĞU BAŞLIYOR
banner229
Yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu 01 Ocak 2016 tarihinde başlıyor. Mevcut kullanılan yazar kasaların yılsonuna (31 Aralık 2015) kadar değişmesi gerekir.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Mali Müşavir Öner Geyik 3100 sayılı Katma değer vergisi mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazları kullanmaları mecburiyeti hakkında kanunun 69 ve 70 nolu Genel Tebliği ile 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 426 ve 427 seri nolu genel tebliğleri ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı zorunlu getirilmiştir.
1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu olan tüm mükellefler mevcut yazar kasalarını “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” ile değiştirmek zorundadır. 31.12.2015 tarihine kadar gerekli değişikliği yapmayan mükelleflere VUK’un mükerrer 355. maddesi uyarınca birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek için 1.300 TL. ikinci sınıf tüccarla, 660 TL. Bunlar dışında kalanlar için 330 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
Yeni nesil yazar kasaların en önemli özelliği EFT-POS işleminin birlikte yapılmasıdır. Yeni nesil yazar kasa hem bankacılık hem de mali fiş kesme işlemini aynı anda yapmaktadır.
Vergi mükellefleri kullanmakta oldukları eski yazar kasalarını hurdaya ayırmaları gerekmektedir. 3100 sayılı Kanuna göre kullanılmakta olan eski tip ödeme kaydedici cihazın 60 seri nolu genel tebliğ gereği hurdaya ayrılması gerekmektedir. Öncelikle mükellefler eski yazar kasalarını hurdaya ayıracaklar.
Vergi mükellefleri, Maliye Bakanlığından onay alan yetkili servislere başvuruda bulunarak cihazların hafızalarında kayıtlı bilgileri tespit ettirecekler.
Yetkili servisçe cihazın kullanılmaya başlandığı tarihten son güne kadar (son gün dahil) mali hafıza raporu alınacak ve söz konusu rapor servis tarafından düzenlenecek bir tutanağa iliştirilerek mükellefe verilecektir.
Yetkili servis gerekli işlemleri yaptıktan sonra cihazın mali hafızasını söküp, saklanmak üzere mükellefe verecek ve cihazı çalışamaz hale getirecektir.
Mükellefler, yetkili servisin düzenlediği tutanak, mali hafıza raporu ve ödeme kaydedici cihaz levhası ile birlikte vergi dairesine başvurarak cihazın kaydını sildirecekler. Vergi dairesi cihazın levhasını iptal edip kaydını silecek. Yazar kasa mali hafızasını saklanmak üzere mükellefe verecektir.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz ( yazar kasa) kullanmak zorunda olan tüm mükelleflere zorunluluk 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlamaktadır.
Yeni nesil yazar kasa alacak mükellefler vergi dairesi’ne dilekçe ile müracaat ederek “yeni nesil yazar kasa” almak için izin yazısı alacaktır.
Vergi dairesinde alınan izin yazı ile yeni nesil yazar kasa satan firmadan cihaz alacak, yetkili servise müracaat ederek cihazı çalıştırıp örnek fiş ile vergi dairesine müracaat edecektir. Vergi mükellefleri bütün bu işlemleri 31 Aralık 2015 tarihine kadar yapmaları gerekir. Mali Müşavir Öner Geyik, 01.01.2016 tarihine az bir sürenin kaldığı bu günlerde mevcut yazar kasalarını “Yeni Nesil Ödeme Kayıt edici Cihaz” ile değiştirmek zorunda olan vergi mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için yıl sonunu beklemeden eski yazar kasalarını yetkili servislerinde hurdaya ayırtarak, bağlı bulunduğu vergi dairesine veya mal müdürlüklerine yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak için yazılı dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.