Bu haber kez okundu.

Fıstık Hasadı Devam Ediyor
banner229
Siirt'in en önemli tarım ürünlerinin başında gelen, halkın ve kent ekonomisinin en önemli gelir kaynağı olan fıstığının yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen hasat dönemi devam ediyor. Diğer yıllara oranla bu yıl fıstık rekoltesinde önemli bir artışın olması ve bunun da fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor. Siirt genelinde kayıtlı 300 bin dönüm arazinin yaklaşık 150 bin dönümümde verim elde edildiğini dile getiren Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, kent genelinde, 120 bin ila 150 dönüm arasındaki bir arazide de kayıt dışı fıstık yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
 Aslan, bu sene Siirt genelinde 30 bin ton fıstık rekoltesi beklediklerini dile getirdi. Fıstığın dalındaki satış fiyatının kalitesine göre 12 ila 15 lira arasında değiştiğinin bilgisini veren Aslan, üreticinin işlendikten sonra fıstık toptancılarına sattığı fıstığın kilo fiyatının ise kalitesine göre 25 ile 30 TL arasında değiştiğini belirtti.
 Geçen sene yaşanan olumsuz hava koşullarından dolayı kavrulmuş fıstığın kilo fiyatının 45 TL'ye çıktığına dikkat çeken Aslan, "Bu sene fıstığın yetişme döneminde havaların olumlu geçmesi nedeniyle rekoltede bir artış bekliyoruz. Bu sene kent genelindeki fıstık rekoltesi beklentimiz 30 bin ton. Dolayısıyla bunun da fiyatlara olumlu yansıyacağından bu yılki kavrulmuş fıstığının en fazla 30 TL'ye çıkmasını bekliyoruz" bilgisini paylaştı.
Hasadın başlamasıyla birlikte kent genelinde yaklaşık 12 bin civarında bulunan fıstık üreticisinin sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine giderek, toplama işlemine başlıyor. Fıstık bahçelerinde ise günlük işçilik maliyetleri kadınlarda 40 TL, erkeklerde ise 50 TL'ye kadar çıkıyor.
Fıstık hasadının Eylül ayı ile başladığını dile getiren fıstık yetiştiricisi Muhammed Çiçek, fıstığın hasat sıralamasını şöyle anlattı: "Fıstığı önce dalından topluyoruz. Ondan sonra da fıstık fabrikalarına götürüp buralarda belli işlemlerden geçiriyoruz. Burada işlettiğimiz fıstığı bir gece damda güneşe bırakarak çatlamasını sağlıyoruz. İki dün güneşte beklettikten sonra toplayıp torbalara dolduruyoruz. Ondan sonra da uygun fiyat verildiğinde de satıyoruz."
Fıstık fabrikalarına fıstığı soymak için kilo başına 25 kuruş verildiğini dile getiren Çiçek, "Ayrıca fıstığın toplanması, tutuğumuz işçilere günlük 40 ila 50 TL para veriyoruz. Biz daha çok kadın işçileri tercih ediyoruz. Çünkü kadın işçinin günlük ücreti 40 TL erkeğin ise 50 TL. Haliyle kadınların işçilikleri daha çok uygun olduğundan kadın işçileri tercih ediyoruz. Bu da biz üreticilere epey maliyetli oluyor" şeklinde konuştu.
Fıstık yetiştiricilerinden Muhammed Çiçek Siirt fıstığının, Antep fıstığının farklı bir çeşidi olduğunu söyledi. Fıstığın her sene Eylül ayını ortalarında toplandığını yineleyen Çiçek, "Fıstığın toplanması Eylül ayının 10 ila 20'si arasında değişebiliyor. Hasadın gelme zamanı fıstığın dış kabuğu pembeleşiyor ve bu da bize fıstığın artık toplanmaya hazır olduğunu gösteriyor.
Bu sene fıstıklarının verimliliği geçen yıla nazaran daha düşüktür. Bundaki temel nedenler ise fıstığın döllenme zamanında meydana gelen aşırı yağışlar. Antep fıstığı daha çok tatlı ve baklavalarda kullanılırken, Siirt fıstığı çerezlik olarak tüketiliyor" diye konuştu.



Anahtar Kelimeler:
SiirtFISTIK HASADI2015
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.