Bu haber kez okundu.

Et Fiyatlarındaki Artış Siirt’te Bir Çok Sektörü Etkiledi
banner229
Siirt’te et fiyatlarındaki artış kasap esnafını da tedirgin etti. Daha önce kavurmalık eti 18 TL satan kasaplar hayvan bulamayınca etin fiyatı 22 TL’ye çıktı.
Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Ali Şengöz, son bir yılda fiyatlardaki artış nedeniyle sürekli gündemde olan etteki sıkıntının son 20-25 yılın sıkıntısı olduğunu söyledi. Et fiyattaki artış, lokantalardaki etli yemek çeşitlerinin sayısını düşürürken, büryan satışlarında da düşüş sürüyor.
 Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Ali Şengöz, "Son zamanlarda bir et sıkıntısı var. Bu yeni bir sıkıntı değildir. 3-4 yıllık bir sıkıntı değildir. 20-25 yıldır yaşanan olayların getirdiği bir sıkıntıdır. Geçmiş hükümetlerin hayvancılığa fazla önem vermemelerindendir.
Çekilen sıkıntının giderilmesi için yetiştiriciliğin teşvik edilmesi gerek. Başta çoban sigortası olmak üzere bazı önlemler alınması gerek. İthalat izini çıktı. Ancak bunun üreticilerimiz için sıkıntı oluşturacağı inancındayım. Keşke et ithalatı yerine, damızlık koyun ve süt sığırları ithal edilseydi. Böylece yeni yetiştiriciler ortaya çıkar ve ekonomimiz güçlenir" diye konuştu.
İLGİ ETLİ YEMEKLERDEN SEBZELİ YEMEKLERE KAYIYOR
Et fiyatlarının, lokantacılar için ciddi bir tehlike haline geldiğini belirten lokantacı Osman Kıyar, "Biz daha önce 25 çeşit yemek yapardık. Aradan geçen yıllar et fiyatlarının her yıl artması sonucu bu değişik yemek çeşitlerimize talep de az oldu.
Biz de yaptığımız yemekleri satamadığımızdan dolayı yemek sayımızı düşürdük. Artık müşterilerimiz etli yemeklerden daha çok sebzeli yemeklere ilgi gösteriyorlar" dedi.
Siirt'e has olan ve kuzu eti ile yapılan büryan satışlarının et fiyatlarındaki artışlardan etkilediğini belirten Murat Kayaalp, "İlimizin meşhur yemeklerinden bir tanesi olan büryan kebabı, özelikle sabah saatlerinde servis edilerek saat 6 ile 8 arası tüketilirdi.
Ama son yıllarda et satışlarındaki patlama, ister istemez büryan fiyatına da yansıdı. Daha önce neredeyse haftada 5 gün gelip sabahları büryan yiyen vatandaşlarımız vardı. Ama şu anda doğru düzgün her haftayı bırakın ayda 5 defa gelip büryan yiyebiliyorlar. Çünkü fiyat artıştı vatandaşın yemek zevkini de etkilediği gibi bizi de etkiliyor.
Sabah tüketmemiz gereken et arttık öğleden sonraya kadar kalıyor bazen. Böyle giderse günlük yaptığımız etin oranını düşürmek zorunda kalacağız, bu da bizi zarara uğratır. Bu zararın yaşanmaması için yetkililerin et fiyatlarına müdahale edip düşürülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Siirt’te yıllardır kasaplık yapan Güven Bilim, canlı hayvan bulamamaktan dolayı her gün 1 ile1,5 Milyar zarar ettiklerini, daha önce canlı olarak etin kilosu 9.8 TL iken şimdi ise 11.3 ile 11.4 TL’ye çıktığını böyle devam ederse etin kilosu 30TL’ye kadar çıkacağını belirten Bilim, piyasada canlı hayvan bulamadıklarını, hayvan satıcılarının hayvanlarını satış için başka şehirlere götürülüyor diyerek dert yakındı.
Öte yandan hayvan satıcıları Siirt'te hayvancılığın yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, yaylalar ve geniş alanlara dikkat çekti. Satıcılar yetkililerin Siirt'teki yaylalarda hayvancılığın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasını istedi.

Anahtar Kelimeler:
SiirtArtışEt Fiyatları
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.