Bu haber kez okundu.

Eruh’ta Yöresel Bıttım Sabunu Yapımı Başladı
banner229
Ekim ve kasım aylarında toplanan menengiç meyvesini öğütülerek, sabun yapan Eruh’lu kadınlar kilosunu 50-60 liradan satarak, ev ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyorlar.
Eruh un dağlarından ve bayırlarda yetişen menengiçler bayanlar tarafından toplanarak sabun yapılıyor. Ekim ve kasım aylarında toplanan menengiç meyvesini öğütülerek, sabun yapan Eruh’lu kadınlar kilosunu 50-60 liradan satarak, ev ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyorlar.
Eruh sarıgül mahallesinde yaşayan Zümeyren Sebat, yabani fıstık (bıttım) yani bilinen adıyla menengiç meyvesini büyük emek sarf ederek sabuna dönüştürdüğünü söyledi. “Topladıkları menengiç meyvesini bir kısmını kurutup kış aylarında tüketildiklerini, bir kısmını ise değirmende öğütülerek yağını sabun yaptığını” söyleyen Zümeyren Sebat, yaptığımız sabunların kilosunu 50-60 liradan satarak ev ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi.
“Bıttım sabunu büyük emek harcayarak yaptıklarını” söyleyen Sebat, önce bıttımlar tane tane ayıklanır çürükler çıkarılır. Daha sonra yıkanır ve kuruması için 5-10 gün bekletilir. Bıttımlar kuruduktan sonra değirmende öğütülür, öğütüldükten sonra orta sıcaklıkta suyla yoğrulmaya başlanır. Bu işlem ortalama bir gün sürer.
Bıttım sabununu bir gün boyunca yoğurduktan sonra bıttımlardan çıkan yağlar ayrı bir kaba konulur. Bir gün daha sıcak ortamda bırakılıp yağının tamamen süzülmesi sağlanır. Yağlı çözeltiden su yüzeyine çıkmaya devam ettikçe bu işleme devam edilir. Bu işlem bittikten sonra kazanda kalanlar atılarak kazan temizlenmeye alınır. Kazan yıkanıp temizlenir tamamen, bıttım kabuklarından arındırılır. Bıttım yağının bulunduğu kazan kaynamaya devam eder. Yaklaşık 12-16 saat boyunca kazandaki karışım kaynatılır bu sürenin sonunda sabunlaşma meydana gelerek sabun toplanır.
Sabunu daha sıcakken soğumadan kazandan alınıp kaplara konulur kaplara konulan bıttım sabunları açık havada 3 gün boyunca bekletilir. Ortaya çıkan büyük kalıplar halinde elde edilen bıttım sabunu küçük dilimler halinde kesilerek müşterilerine sunduğunu söyledi.

Anahtar Kelimeler:
SiirtEruhBıttım Sabunu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.