Bu haber kez okundu.

Dünyaya Dağılan Siirtlilere 'Taziye Kültürü' ile Ulaşılıyor
banner229
Siirt'te uydu üzerinde yayını yapan Kanal 56 televizyonu, Türkiye'de ilk kez bir uygulamaya başlatarak, dünyanın neresinde olursa olsun vefat eden tüm Siirtli hemşehrilerinin taziyelerini 3 gün boyunca televizyonda yayınlayarak acılarını paylaşıyor.
Siirt'in, Türkiye'nin en fazla göç veren illerinden biri olduğunu belirten Kanal 56 televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Mergen, Türkiye'nin, hatta dünyanın birçok yerinde Siirtlilerin yaşadığını, dolayısıyla Siirtliler arasında bir köprü olmak için vefat edenlerin taziyelerini tüm Siirtliler tarafından duyulmasını sağlamak için bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Mergen, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sadece İstanbul'da Siirt doğumlu olup, Siirt nüfusuna kayıtlı olan 300 bin dolayında kişi bulunduğu, bu vatandaşların orada doğan ve nüfusa kayıtlı olan çocukları da eklenince bu sayı 500 bin olayında olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde dünyanın dört her tarafına dağılan Siirtliler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, oralarda yaşayan hemşehrilerimiz ile ilimizde yaşayanlar arasında köprüyü kurmak için çeşitli çabaların içindeyiz.
Bu amaçla Türkiye hatta dünyanın neresinde olursa olsun haberimiz olması halinde vefat edenlerin düşüncesine, etnik yapısına ve konumuna bakmaksızın, ortak özlemi Siirt olduktan sonra 3 gün boyunca televizyonda alt yazı ve haberlerle diğer bütün Siirtlilere duyuruyoruz. Nihayetinde üzüntülerini hafifletmeyi amaçlıyoruz. Az önce de Tekirdağ Şarköy'de, Amerika'nın bir eyaletinde iki hemşehrimizin vefat ettiği bilgisine ulaştık ve hemen televizyonda altyazı geçip haberini duyurduk. Aynı şekilde vefat edenin yakınlarının telefonunu da vererek başsağlığı için kendilerini aramalarını sağlıyoruz" dedi.
"UYGULAMA TÜRKİYE'DE BİR İLKTİR"
Bu uygulamanın Türkiye'de bir ilk olduğunu da aktaran Mergen, neden böyle bir çalışma yapma gereğini duyduklarını ise şu şekilde açıkladı: "Türkiye'de bazı televizyonlar elit veya belli bir başarıya ulaşmış insanların taziyelerini yayınlıyorlar. Ancak biz bir ilki başardık. Böyle bir uygulamadaki maksadımız ise, Siirt'in kendine özgü çok geniş ve köklü bir taziye kültürü olduğundan bu kültürün yaşatılmasını sağlamaktır.
Halen ilimizde tanınmadığı halde vefat eden birinin 3 gün boyunca taziyesine gidilip, yaslı ve acılı aile ziyaret edilerek, rahmet okutuyor, gidemeyenler ise telefon açarak açılarını paylaşıyor. Çünkü acılar paylaştıkça azalır. Siirt'in kendine özgü bu kültürünün yaşatılmasını gerekir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
memet 9 yıl önce

ayhan bey çok güzel bir hizmet, bu hizmetten dolayı size kanal 56 çalışanlarına teşekkürler.