Bu haber kez okundu.

Dünyanın En Büyük 5 Tesisten Biri Olan Fıstık İşleme Tesisi Basına Tanıtıldı
banner229

İlimizde Sanayi Bakanlığı ve Avrupa Birliği kaynakları kullanılarak kurulan ve dünyanın en modern 5 tesisinden biri olduğu söylenen Siirt Fıstık İşletme Tesisleri Basın mensuplarına tanıtıldı.

Kısa adı SFİT olan işletmede 12 Ağustos Cumartesi günü yapılan toplantıda basın mensuplarına tesis konusunda ilk bilgilendirmeyi Siirt Fıstık İşletme Tesis Projesi Takım Lideri Bahri Aydın yaptı.

2009’da başlatılan çalışmalar sonucu tesis kurma çalışmalarının ancak 2017 yılında neticeye ulaştığını belirten Aydın, tesisin 4 bölümden oluştuğunu bu bölümlerin:

Bina yapımı, makine ekipman alımı, Müşavirlik Hizmeti ve Teknik Destek olarak gerçekleştirildiklerine vurgu yaptı.

Siirt’te fıstık üreticilerinin bir odalarının olmamasından yakınan Takım Lideri, bugüne kadar 73 işletmeyle görüşmeler yaptıklarını, aslında bu sayının çok üstünde bir sayıya ulaşılması gerektiğini söyledi.

Siirt ili genelinde ürün veren 9 milyon fıstık ağacının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Aydın, dikilmiş fidanların devreye girmesiyle bu sayının 16 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini anlattı.

Tesisin yaklaşık 11 milyon Euro’ya mal olduğunu ve fiziki yapısının yüzde 97 oranında tamamlandığını belirten yetkili,  içinde bulunduğumuz hasat mevsimden başlanarak tesislerin faaliyete geçirileceğini anlattı. Tesisin saatte 3,5 ton fıstık ürünü işleyecek kapasitede olduğunu belirten Aydın, tesisin rantabl çalışabilmesi için her hasat mevsiminde asgari 5 bin ton fıstık işlemesi gerektiğine vurgu yaptı. Kâra geçmesi ise bu rakamın üstüne çıkılması oranında gerçekleşecek.

Sadece tesisi kurmakla kalmadıklarını, işletmede çalışacak personelleri ve fıstık üreticilerini eğittiklerini, bunu Siirt Üniversitesinin yetkili hocalarıyla yaptıklarını belirten Aydın, bugüne kadar 1450 kişiye eğitim verdiklerini, 300’ün üzerinde üreticiye tesisi gezdirerek, çalışmalar hakkında bilgilendirdiklerini anlattı. Bu yıl üç fuara katıldıklarını, önümüzdeki yıl içinde 5 fuara katılacaklarını ve uluslar arası fuara da katılmayı planladıklarını belirten Takım Lideri, Siirt fıstığını önce marka haline getireceklerini, turistik otellerde pazarlamak için çalışmalar başlattıklarını, ülkenin en itibarlı kuru yemiş markası olan PEYMAN ile pazarlama konusunda anlaşmaya varmak üzere olduklarını anlattı.

Dünyanın artık bu gibi işlerde profesyonelleştiğini, Siirtlilerin en önemli eksikliklerinden birinin profesyonel çalışma anlayışlarının zayıf olmasından kaynaklandığını vurgulayan konuşmacı, (bu tesis amacına ulaşırsa, Siirt daha çok yatırımlar kazanacaktır,) dedi.

Fıstıkçılar Birliği Başkanı Şuayp Aslan da yaptığı konuşmada projenin nasıl oluşturulduğuna vurgu yaptı. AB koordinatörü Erol Avcı ile birlikte önce 1 milyon 320 bin Euro’luk bir proje ile yola çıktıklarını, ancak, böyle bir projenin çok cılız kaldığını, projeyi 11 milyon Euro’ya çıkardıklarını, proje bedelinin yüzde 25’inin Sanayi Bakanlığından, yüzde 65’inin ise Avrupa Birliği fonundan sağlandığını belirten Aslan, Fıstık Üreticiler Birliği yanı sıra Siirt Valiliği adına Siirt İl Özel İdaresinin ve Siirt Ticaret ve Sanayi Odasının da tesise ortak olacaklarını, bununla ilgili anlaşmanın Pazartesi günü imzalanacağını söyledi.

Bütün üreticilerin ve tüm Siirtlilerin bu tesise sahip çıkmalarını isteyen Şuayp Aslan, tesis çalışmalarının Sanayi Bakanlığının ve Avrupa Birliği uzmanlarının denetimine tabi olacağını, tesisten elde edilecek gelirlerin, ancak tesislerin ve fıstıkçılığın geliştirilmesi işlerinde kullanılabileceğine vurgu yaptı.

Konuşmalardan sonra, tesisleri gezen basın mensuplarına işletmenin nasıl çalışacağı konusunda geniş kapsamlı bilgiler verildi.

Türkiye’nin en modern 2 fıstık işleme tesislerinden biri olduğu söylenen tesisin Siirt’imize, fıstıkçılığın gelişmesine ve  üreticilerimize hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
BEHICE KUTLAY 7 yıl önce

SAYIN CEYDA DAYIOGLU VE SAYIN BAHRI AYDIN,SIZLERI VE TUM TAKIM ARKADASLARINIZI KUTLUYORUM