Bu haber kez okundu.

Çinko İzabe Tesisinin Temeli Atıldı
banner229

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siirt'te kurulacak "Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi"nin temel atma törenine katıldı.

Bakan Varank, Türkiye’nin ilk çinko metal külçelerinin bu tesiste üretileceğini kaydederek, 102 milyon dolarlık bir yatırımın yapıldığını ve burada 3 bin kişinin istihdam edileceğini ifade etti.

Tesisi gerçekleştirecek olan Lineer Şirketinin yönetim kurulu başkan yardımcısı Fikret Baydarman yaptığı konuşmada şunları söyledi” Kimya sektörü başta olmak üzere 4 farklı sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir sanayici kardeşiniz olarak kendi memleketimde olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Bir çok sektörde kullanımı olan çinko izabe tesisimiz tamamlandığında Hakkâri ve Siirt illerinde direkt ve dolaylı olarak 3 bin kişiye istihdam sağlayacaktır.

Türkiye de hali hazırda tek çinko üretim tesisi olacak bu yatırım ile Türk ekonomisinde hatırı sayılır bir ithalatın önüne geçecektir. Siirt metal projemiz sayın önderimiz cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde sanayi bakanlığı kontrolündeki Türkiye’nin en büyük teşviki ile 2018 yılında taçlanmıştır. Yaklaşık bu 1,5 yıl aradan sonra bu projemiz ete ve kemiğe bürünüyor.”

Şirketin onursal başkanı Prof.Dr.Yasin Aktay’da yaptığı konuşmada milletvekili olduğu dönemde belirttiği yatırımların bir bir gerçekleşeceğini ve termal tesisin temelininde Mart ayında atılacağını ifade etti.

Temeli atılan tesisin aynı zamanda terörle mücadele yönünün bulunduğunu belirten Prof.Dr.Aktay “Bugün burada yapılan yatırımın bir boyutu terörle mücadelede yeni ve en etkili aşama olması. İşsizlikle mücadele aynı zamanda terörle mücadelenin en önemli ve en etkili yollarından biridir.

Bu yatırımın sağlayacağı nitelikli, kalıcı, katma değeri yüksek sanayi ve teknolojik istihdam bölge ekonomisine, doğrudan veya dolaylı, sayılamayacak kadar çok katkıda bulunacaktır.Bu yatırım boyutu itibariyle ve ekonomiye Türkiye’nin dış ticaret açığına yapacağı katkı dolayısıyla da çok önemli bir yatırım olacaktır.

Aynı zamanda Türkiye üzerinde dolaştırılmaya çalışılan ekonomik felaket senaryolarına rağmen, 102 milyon dolarlık bir yabancı yatırımı bölgeye çekmek suretiyle, ekonomimizin güvenilirliğini, gücünü, derinliğini ve verimliliğini gösteren müthiş bir hamledir.

Bu sayede buradan bütün dünyaya rahatlıkla bu mesajı verebiliyoruz: Türkiye yatırım yapılabilir bir ülkedir. Fırsatları bol bir ülkedir. İşte sadece Siirt ölçeğinde diyebiliriz ki, bu yatırımı Allah’ın izniyle yine yabancı sermaye katkısıyla Bakır fabrikası, Kostik Fabrikası, Krom Fabrikası ve Siirt’in girişinde Kezer’in kenarında bir termal tesis yatırımı takip edecektir.

Birbirine inanan, Allah’ın vermiş olduğu akla, iradeye ve tabii ki ülkesine inanan ve güvenen dava arkadaşlarıyla birlikte bir hayal kurarak başladık. “Ülkemiz için ne yapabiliriz, Siirtimiz için ne yapabiliriz?” diye sorduk ve araştırmaya başladık; çok değerli kardeşim, dava arkadaşım Fikret Baydarman ile birlikte. O bana inandı, ben ona inandım. Diğer arkadaşlarımızla birlikte el ele, sırt sırta, yürek yüreğe verdik

. Aynı şekilde bize inanan Mısır’dan değerli kardeşimiz Ehap Sheha ile, Katar’dan Şeyh Abdülaziz Atiye ile Yemen’den Waled Naji Saleh ile, Hakkari’den değerli dostumuz Abdülkadir Seyitoğlu ile hemşerimiz mühendis İbrahim Gültekin ile müthiş bir ekip çalışması yaparak bir hayali gerçek kılma aşamasına getirdik.

Kanal İstanbul veya Avrasya tüneli veya başka imza attığı sayısız devasa yatırımlar ne ise Siirt için bu yatırım hiç kuşkusuz o mesabededir. Sayın Cumhurbaşkanımızın önümüze açtığı müthiş ufukla, sağladığı güçlü liderlik ve motivasyonla bu tesisin onurunu kendisine hediye etmek istiyoruz.

Bu tesisin gerçekleşmesinde desteğini, motivasyonunu en yüksek şekilde ortaya koyan sayın valimiz Ali Fuat Atik’e çok teşekkür ediyoruz. Bu girişimi kendi işi gibi sahiplendi, önümüze çıkan bütün engelleri aşmakta tam anlamıyla büyüklük koydu ortaya. Siirt mili kalkınma sürecine layıkıyla katılmış olacak. Siirt’te istihdam artacak, işsizlik azalacak. Siirt’ten göç azalacak

Lineer Metal Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi'nin temel atma töreninde hitap eden Vali Ali Fuat Atik: "Bölgemiz ve ülkemiz için stratejik önem taşıyan “Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi” ilimizin sosyo-ekonomik gelişimi ve kalkınmasında itici güç olacaktır.

Bakan Varank, Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Siirt'te Türk-Katar ortaklığıyla kurulacak Lineer Metal Çinko Fabrikası'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye Katar ortaklığında stratejik bir yatırımı ülkeye kazandıracak ilk adımı atmak için bir araya geldiklerini, tesisle ülkenin ilk defa yüksek kalite standartlarında bir üretim alt yapısına sahip olacağını söyledi. ÇİNKO KÜLÇESİ

Şu anda ham olarak saflaştırmak için çok ucuza yurt dışına sattıkları madeni, yüzde yüz saflıkta kurşun çinko külçesi olarak üreteceklerine işaret eden Varank, 100 milyon doların üzerindeki bu yatırımın başta Güney Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, ülke genelinde de büyük bir katma değer oluşturacağını vurguladı.

TÜRK SANAYİSİNE NEFES

Sanayicilerin ihtiyaç duydukları ham maddeyi ithal etmek yerine tesisten kolayca temin edebileceklerini aktaran Varank, "Hakkari'nin çinkosu, Siirt'te külçeye dönüşürken, Türk sanayisine de nefes verecek. Temelini attığımız bu yatırım 6. bölge teşviklerimizden yararlanıyor. Böylece vergisel istisna ve muafiyetlerin yanı sıra, sigorta primi desteği gibi uygulamalarımız yatırımcıların hizmetinde olacak." dedi.

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

Sadece 2019'da 136 milyar liralık 5 bin 691 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendiğine dikkati çeken Varank, bu projeler tamamlandığında 210 binin üzerinde yeni istihdamın oluşacağını ifade etti. Bu sayede, yerli veya yabancı pek çok yatırımcıdan taleplerin gelmeye devam ettiğini anlatan Varank, bu talepleri en iyi şekilde değerlendirerek önümüzdeki dönemde istihdam oluşturan sürdürülebilir bir büyüme trendininin yakalanacağını dile getirdi.

TEŞVİKTE KRİTİK ADIMLAR

Bakan Varank, Türkiye'nin yatırımlarda global bir cazibe merkezi haline gelmesi için önümüzdeki dönemde teşvik sistemiyle ilgili kritik adımlar atılacağını söyleyen Varank, "Teşviklerimizi daha esnek bir yapıda kurgulayacağız. Yani yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları destekleri adeta kendileri belirleyebilecekler. Aynı zamanda yerlileşmeyi ve mevcut sanayi kapasitemizi çok daha ileri seviyelere taşıyacak politikalar da uyguluyoruz." şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİLİK PROGRAMLARI

KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerinin de KOBİ'lere, yenilikçi işletmelere ve iş kurmak isteyenlere açık olduğunu ifade eden Varank, "TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişimcilik Programı 2020 başvuruları başladı. Genç girişimcileri, fikirlerini, küresel rekabet gücü olan teşebbüslere dönüştürmeleri için destekliyoruz. Bu desteğe hak kazanan genç girişimciler 200 bin liraya kadar hibeden faydalanabiliyor. Gençlere sesleniyorum ve diyorum ki 28 Şubat'a kadar bu programa başvurabilirsiniz. Kaçırmayın." dedi.

SİİRT'İN İHRACATI ARTTI

Siirt'in ihracatının 2019'da yüzde 90 oranında arttığını, bakanlık olarak son 7 yılda Siirt'te 3 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek, 6 bine yakın kişinin istihdam edilmesini sağladıklarını bildiren Varank, 900'ün üzerinde KOBİ'nin girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda KOSGEB'ten faydalandığını anlattı. Siirt'te Organize Sanayi Bölgesi'nde doluluk oranının hala arzuladıkları seviyede olmadığını ifade eden Varank, Lineer Metal'in yatırımının OSB için de bir milat olmasını ümit ettiğini aktardı.

KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

Kalkınma Ajansının bugüne kadar Siirt'te 130 projeyi desteklediğini dile getiren Varank, "Çevreden turizme, tarımdan sanayiye pek çok farklı projeyle Siirtli hemşehrilerimizin refahını yükseltecek adımları attık. Siirt fıstığını dünya markası yapmak için 10 milyon avroluk yatırım yaptık.

Avrupa'nın birinci ve dünyanın üçüncü en büyük Fıstık İşleme Tesisini ilimize kazandırdık. Yıllık kapasitesi 10 bin tonun üzerinde olan bu tesis sayesinde Siirt fıstığının ilk kez tescilli bir markası oldu. İhracat için de tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda. Avrupa, Uzakdoğu, Avustralya, Orta Doğu ve Amerika pazarlarıyla görüşmeler devam ediyor." ifadelerini kullandı.

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek Çinko İzabe Tesisinin temellerinin atıldığını anlatan Bakan Varank, "Tam 102 milyon dolarlık bir yatırım, 3 bin kardeşimiz burada istihdam edilecek. 3 bin annenin evladına ekmek kapısı olacak." dedi. ÇİNKO İTHALATININ YÜZDE 40'I

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 102 milyon dolara mal olacak Türkiye'nin tek çinko metal külçe üretimini yapacak tesisin ülke ve millete hayırlı olmasını dileyen Dönmez, tesiste ilk fazda yıllık 30 bin ton üretim yapılacağını tamamlandığında da bu rakamın 90 bin tona yükseleceğini vurguladı.

Tesisin tam kapasite çalıştığında yıllık 216 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçeceğine, bu rakamın Türkiye'nin yıllık çinko ithalatının yüzde 40'ına denk geldiğine işaret eden Dönmez, Hakkari ve Siirt'te 1900 doğrudan, 1100'ü de dolaylı olmak üzere 3 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.

Dönmez, "Bugün artık çinkonun kullanımı inşaat, ulaştırma ve altyapı sektörlerinin çok ötesine geçmeye başladı. Geri dönüşüm oranı da yüksek bir metal. Savunma sanayinde, boru ve nakil hatlarının galvanizlenmesinde, otomotiv sektöründe çinkonun kullanımı mevcut." dedi.

90 BİN TON KÜLÇE ÇİNKO

Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde 145 dönüm alana inşa edilecek ve 102 milyon dolara mal olacak tesiste, ilk etapta yıllık 30 bin ton, tamamlandığında ise yıllık 90 bin ton külçe çinko üretimi gerçekleştirilecek.

TEMELİ ATILDI

Daha sonra Lineer Metal Çinko Fabrikası'nın temeli atıldı. Törene, Bakanlar Varank ve Dönmez'in yanı sıra Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran,Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir,Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu,Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, AK Parti eski Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ve AK Parti İl Başkanı Ekrem Olğaç Katarlı yatırımcılar, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İNAN 4 yıl önce

BUDA ELEKTRİKLİ OTOBÜS FABİRKASI GİBİ OLMAZ İNŞALLAH YUOKS AKP SON ÇIRPINIŞLARI DAĞDAKİ ÇOBANI BİR DEFA KANDIRIRSIN