Bu haber kez okundu.

Belediye Bir Yıllık Hizmetlerini Halkla Paylaştı
banner229
 Siirt belediyesi, son bir yılda kentte belediye bünyesinde yapılan hizmetlerini düzenlenen toplantı ile halkla paylaştı.

Siirt belediyesi, belediye bünyesinde son bir yılda kentte yapılan hizmetleri halkla paylaşmak amacıyla belediye konferansa salonunda tanıtım toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, HDP ve DBP il yöneticileri, HDP Siirt Milletvekili adayları, çok sayıda STK ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Belediye bünyesinde yürütülen hizmet çalışmalarını kapsayan slayt gösterimi ardından, toplantıda konuşan Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, 30 Mart yerel seçimleri ardından, DBP’li belediyeler olarak tüm belediyelerde eş başkanlık sistemi ile kolektif bir yönetim anlayışını hayata geçirmeye çalıştıklarını ve bu uygulamayla birlikte cinsiyetçi ve kadına yönelik ayrımcı politikalara karşı, toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından radikal bir adım olduğunu ve bu uygulamayla birlikte bir ilke imza attıklarını söyledi.  

Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde Türkiye de, bölgede ve dünyada önemli gelişmeler yaşandığını  ve özellikle bölgesel düzlemde yaşananlardan, Siirt’ti de etkilendiği belirten Bakırhan, “Farklı kimlik, kültür ve inançların bir arada yaşadığı bölgemizde bu gerçekliğe uygun yeni bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Rojava’da alternatif temelde geliştirilmeye çalışılan demokratik-modernite zihniyeti ve demokratik özerklik modelinin, sorunların çözümünde yegâne yol olacağına inanıyoruz. İŞİD gibi hiçbir kalıba konulamayacak vahşi bir örgütün ortaya çıkması, Rojava’da ve Irak Kürdistan’ında Kürtlere saldırması tesadüfî değildir. İŞİD saldırganlığı Kobane’de bozgun yaşamış, ancak kent yerle bir olmuştur. Yine Şengal bölgesinde Ezidi Kürt kadınlarının yaşadığı trajedi, insanlık adına bir utanç abidesi olarak tarihe geçecektir. Ha keza İŞİD’in Nijerya versiyonu Bokoharam Örgütünün yaptıkları da.” şeklinde konuştu. 

Bakırhan, Siirt  nüfusunun 2015 itibariyle 140 bin dolayına vardığını,  Artan nüfusla birlikte hızlı bir yapılaşma yaşandığını ve  kentsel alan da aynı hızda genişlediğini ifade ederek,  “Kentsel alan genişledikçe, hizmet yükü de artmış, sorunlar boyutlanmıştır. Kısa vadeli yapılan planların da etkisiyle alt yapı, kanalizasyon, su şebekesi, sokak cadde ve kaldırımlar, yetersiz kalmış; plansız ve çarpık yapılaşmaya çözüm üretilememiştir. Siirt olarak yeşil alanlar konusunda hala standartların çok gerisinde bulunuyoruz. Avrupa Birliği standartlarında kişi başına belirlenen 10-12 metrekarelik yeşil alan, kentimizde 2,5 metrekare dolayındadır. Park ve yeşil alanların yetersizliğinde önemli bir faktör de kentin önemli bir bölümünün vakıf arazilerinden oluşmuş olmasıdır. Bu sorunları aşmak için çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bu çerçeve de “İçinde Yeşillikler Olan Bir Siirt Değil, Yeşillikler İçinde Bir Siirt” sloganıyla ilk etapta on bir parkın yapımına başladık, ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verdik” dedi.

Yerel yönetimlerin mali anlamda büyük sıkıtılar çektiğini ve yerel yönetimlerin gelirlerinin, kamu gelirlerine oranı % 10-15 civarında olduğunu belirten Bakırhan, “Öz kaynak gelirleri yüksek, nüfusları büyük batıdaki belediyeler bu oranın aslan payını alıyor. Bu gerçeklik Siirt gibi sorunları ağır, gelirleri sınırlı olan belediyelerin durumunu özetlemeye yetiyor. Buna bir de kentte faaliyet gösterip, başka yerlerde kayıtlı olduğu için öz kaynak gelirlerimize katkısı olmayan işletmeleri koymak gerekiyor. Şu anda ülkenin önde gelen firmaları kentimizde faaliyet göstermekte, hizmetlerimizden faydalanmaktalar. Ancak ilimize katkıları yoktur.

Bakırhan, Kentsel sorunların gerçek anlamda ve kalıcı çözümü için demokratik bir sistemin kurulmasının  elzem olduğunu  ifade ederek,  “Aşırı merkeziyetçi ve vesayetçi uygulamalarla demokrasi geliştirilemeyeceği gibi, kentlerin sorunları da çözülemez. Toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek gerçek bir demokrasinin aşağıdan, yerellerden kurulması gerekiyor. Bunun için merkezi vesayetin son bulması ve yerel yönetimlerin eksiksiz bir özerkliğe kavuşması gerekiyor. Yerel yönetimler, salt bilinen temel hizmetlerin yürütülmesiyle sınırlandırılamaz. Esas olarak kentte kendi kendini yönetme organı olarak işlev görmesi gerekmektedir. 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimler bu bakımdan önemlidir. AKP'nin savaş politikalarındaki tüm ısrarlarına ve provokasyonlarına inat, halkların kardeşliğini, barışı, eşitliği savunmadaki kararlılığımızla özgürlüğümüzün önüne koyduğu setleri kıracağız” şeklinde konuştu.

Bakırhan, konuşmasının sonunda seçimler sürecinde söz verdiğimiz 56 projemizin hayata geçirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek  “Bir yıl içerisinde yapılan çalışmalarımız hazırlanan raporumuzda yer almaktadır. Üç dilli, kardeşlik kenti Siirt’imizin tarihsel, sosyal ve kültürel dokusuna uygun bir kimlik kazanması için çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

 Bakırhan yaptığı açılış konuşması ardından, Siirt belediyesi bünyesinde son bir yılda belediye bünyesinde kentte yapılan hizmetleri paylaştı buna göre, Siirt belediyesi  bünyesinde son bir  yılda yapılan hizmet  çalışmaları şöyle;

*Katılımcılık ve Şeffaf belediyecilik anlayışı çerçevesinde her hafta “Halkla Buluşma Günü”,  muhtarlar ile ayda bir “Muhtarlar İle Çözüm” toplantıları yapıldı.

* 17m2 Parke, 15 Bin ton asfalt, 7 bin 405 m2 Bodür, 490 metre istinat duvarı yapımı gerçekleştirilerek, 75 bin metrekarelik parke döşeme çalışması, 2 bin beşyüz metre istinat duvarı, 15 bin metre bordür taşı döşeme ve 4 bin metre oluk çalışmasının yanı sıra 53 bin tonluk asfalt çalışması başlatıldı.

* 9 bin 598 metre kanalizasyon, 9bin 790 metre içme suyu şebekesi, 150  adet muayene  bacası yapım çalışmaları  yapılarak, 1000 m3’lük yeni Su Deposu, 10 km’lik Kanalizasyon ve 8 km’lik İçme Suyu hatlarının temelleri atıldı.

 *Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde,   İçinde Yeşillikler Olan Bir Siirt Değil, Yeşillikler İçinde Bir Siirt” projesi kapsamında, 3 Park hizmete sunulurken,  2 bin ağaç, 41 bin çiçek ekimi yapıldı.

*Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde , ‘Kentte yaşamın olduğu her yere ulaşım’ projesi kapsamında başlatılan toplu taşıma seferlerinde son altı ayda 75 bin 897’i ücretsiz olmak üzere, toplam 865 bin 537 yurttaş taşındı. JİNKART uygulamasına geçildi.

* Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde Tibbi Atık ve Sterilizasyon tesisi hizmete sunuldu.

*Berfin Kadın Danışma Merkezi yeni binası açılışı gerçekleştirildi.

*Kent Konseyi, Kadın Kurulu ve BİNUMUT derneği kuruldu.

*Belediye bünyesinde 3 dilde Basın bülteni ve Kadın bültenleri çıkarıldı.

*Çok dilli belediyecilik anlayışı kapsamında halka 3 dilde hizmet verilmeye başlandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.