Bu haber kez okundu.

Battaniyeciliğe Sahip Çıkılması İsteniyor
banner229

 Teknolojinin gelişmesiyle beraber gittikçe önemini yitiren geleneksel el sanatları arasında bulunan battaniye işlemeciliği de tarih olmaya doğru yol alıyor.
  Siirt’te el işi sanatçılığı olan battaniyecilik işlemeciliği teknolojinin gelişmesiyle birlikte fabrikaların kurulması sonucu gün geçtikçe önemini yitiriyor.
  Çocukluğundan beri battaniye işlemeciliği yapan ustaların yanında çıraklık yaparak çalışan Baba’dan Oğula gelen meslek sahibi ve 50 yıldan beri bu mesleği yapan Mehmet Güzel, şimdi ise kendi açtığı küçük bir yerde Siirt’in meşhur battaniye işlemeciliğini yaparak geçimini sağlıyor.
   Battaniye işlemeciliğinde kullanılan tahtadan düzeneğin Siirt’te yaşayan Yahudiler tarafından çıkarıldığını ifade eden Güzel, “Yahudilerden sonra bu meslek Siirt’te Arapların eline geçti. Uzun süre bu meslek Araplarla sınırlı kaldı. Sonraki zamanlarda Siirt’in yerli halkı bu mesleğe el attı şuana kadar da sürüyor.” şeklinde konuştu.
Battaniyelerin, Uşak tiftiği ve Ankara tiftiği ile yapıldığını dile getiren Güzel, “En meşhur ve sağlam olan Siirt tiftiğidir. Siirt tiftiği de koyun ve keçi tüylerinden üretiliyor, Siirt tiftiğiyle yapılan seccadelerin fiyatları 80 ile 100 TL arasındadır.” dedi.
Seccade ve kilimlerin üzerine yazı yazdıklarını dile getiren Güzel, isteğe göre hediyelik olacak şekilde amblemler de yaptıklarını söyledi. Güzel, devletten bu geleneksel el sanatlarına gereken önemi vermesini ve bu işi yapan kişilere gereken katkı ve kolaylığı sağlamasını istediklerini dile getirdi.
  Güzel, son olarak, Siirt’le özdeşleşmiş olan bu mesleğin yok olmayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek gereken hassasiyet gösterilmediği takdirde bu mesleğin de tarihteki yeri alacağını ve özellikle Sayın Valimizden battaniyemize gereken tanıtımını ve Battaniyeciler çarşımızı canlandırmak için gelecek olan turistlerin güzel bir çarşımızı tanıttırmak için yardımcı olmaları ve özellikle el sanat dokumasıyla başlanmış ben bir battaniyeci olarak vatandaşa çağrıda bulunmak istiyorum el emeği varken neden bilgisayarlarla tokuma yapılıyor yıkandıkça o battaniyenin harfleri çürüyecek ama dokumayla yapılırsa hayatta bir şey olmaz dedi. 

Anahtar Kelimeler:
SiirtBattaniyeTiftik
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.