Bu haber kez okundu.

FISTIK İŞLEME  ENTEGRE TESİSİ AÇILDI
banner229

Avrupa Birliği fonları ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinesinde yapımı tamamlanan Fıstık İşleme Tesisinin resmi açılışı yapıldı.

Organize Sanayi Bölgesinde yer alan tesis bu alanda dünyanın en modern entegre ilk beş tesisi arasında yer alırken, ülkemizde de ilk sırada yer alıyor.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılışa gönderilen mesajlar okundu. Eski valilerimizden Nuri Okutan ve Mustafa Tutulmazda birer mesaj göndermişlerdi.

Fıstığın serüveni, ve tesis ile çeşitli bilgilerle vatandaşın fıstıkçılık vve tesis hakkındaki görüşlerini yansıtan sinevizyon gösteriminin ardından konuşmalar yapıldı. Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan yaptığı konuşmada ilimizde fıstığın önemine değindi.Fıstıkçılık sektörünün her geçen biraz daha büyüdüğünü belirten Aslan ilimizde 17 milyon fıstık ağacının bulunduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Delegasyonu adına konuşan Müsteşar Fransuva Moşe böyle bir tesisi Siirte kazandırmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın'da yaptığı konuşmada tesisin Siirt ekonomisine büyük katkılarda bulunacağını belirtti ve hayırlı olmasını diledi.

Milletvekilimiz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay’da yaptığı konuşmada Türkiye ve Avrupa Birliğinin ilişkilerine değindi.Avrupa Birliğinin Türkiye’den koptuğu anda biteceğini anlatan Prof. Dr. Aktay “Biz Avrupa Birliğine yük olmaya değil, onların yükünü omuzlamak istiyoruz. Avrupa Birliği Türkiye’den koptuğu anda biter.” Dedi.

Siirt’e yönelik yaptığı çalışmalarda değinen Prof. Dr. Aktay, Siirt’te yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcının cazibe merkezleri programını beklediğini ve bu programın gecikmesi nedeniyle yatırımların gerçekleşmediğini belirtti.

Prof. Dr. Aktay, vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında havalanın durumunun geldiğini belirterek, pazartesi gününden itibaren İl Özel İdare ekiplerinin burada çalışmaya başlayacağını ve bu revizyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Siirt havaalanına her kapasitede uçağın inebileceğinin altını çizdi.

Böyle bir tesisin Siirt’e kazandırılmasının sevinci içerisinde olduklarını belirten Vali Ali Fuat Atik yaptığı konuşmada tesisisin sürdürebilirlilik konusuna değindi. Atik “Bu tesisin sürdürülebilirliği çok önemli bir konudur. Bu nedenle İl Özel İdare bünyesinde bir şirket kurulması için bakanlar kuruluna başvurduk. İznin ardından şirket aracılığıyla tesisin sürdürebilirliğini sağlayacağız.” Dedi.

Konuşmaların ardından tesisin kurdelesi kesildi ve tesis gezilerek yürütülecek çalışmalar hakkında personelden bilgi alındı.

Tesisin açılışına il protokolü ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği Delegasyonu temsilcileri ile bu projenin gerçekleşmesinde geçmiş yıllarda büyük emeği geçen eski milletvekilimiz Afif Demirkıran ve bazı vatandaşlar katıldı.

Yaklaşık on milyon Avro tutarında olan projenin ilk imzaları 2011 yılında atılırken inşaatına da 2016 yılında başlanmıştı.Saatte 4 ton fıstık işleme kapasitesine sahip tesiste fıstıklar, kavlatılıp, tuzlanıp kavrulabiliyor.

Ayrıca kapalı olan fıstıklar iç fıstık haline de getirilebiliyor.İşletmede halen 23 personel görev yapıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
memet 6 yıl önce

hayırlı olsun