Bu haber kez okundu.

BARAJLARDA KAZALARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLİYOR
banner229

 İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Botan havzasında meydana gelebilecek kazalara karşı alınan önlemleri yazılı açıklamayla duyurdu.

Siirt İlimizin iklimsel özelliğinden dolayı yaz mevsimi bunaltıcı ve çok sıcak geçmektedir. Bu nedenle, yaz aylarında vatandaşlarımız serinlemek ve piknik yapmak üzere ilimiz sınırları içerisinde bulunan çay, akarsu ve dere yataklarının havzalarına serinlemek maksadıyla gerek yüzmek ve balık avlamak için,  gerekse de aileleri ile birlikte piknik yapmak amacıyla bu tür etkinliklerini gerçekleştirmek üzere özellikle hafta sonları yoğun bir biçimde söz konusu muhitlere gitmektedirler.

Söz konusu çay, akarsu ve nehirlerimiz ile Botan çayı üzerinde kurulu bulunan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santral havzalarına özellikle serinlemek ve yüzmek için giden vatandaşlarımızın dikkatli olmaları konusunda, Müdürlüğümüz Arama ve Kurtarma birimleri uyarı ve ikazlara devam etmektedir.

Bu itibarla;  Botan havzasında kazaların yaşanmaması için İlimiz sınırları içerisinde bulunan çay ve akarsularda meydana gelebilecek bu gibi kazalara karşı alınması gereken tedbirler uygulamaya konulmuştur.

1-Botan Çayı Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali -Meydan dere ile Yerlibahçe-biloris bölgesini kapsayan koridorun tamamını içine alacak şekilde tespit edilen ve her bir bölgesi yaklaşık 8 km olarak belirlenen güzergâhta boğulmalara karşı can güvenliği kapsamında uyarı ve ikazlarda bulunmak üzere yaz mevsimi boyunca görev yapmak üzere Valiliğimiz Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hizmet alımı ile iki adet Motorize ekip oluşturulmuş olup, ilgili elemanlara Müdürlüğümüzce gerekli eğitimin verilmesinin ardından, 01.05.2015 tarihi itibariyle görevlerine başlamışlardır. Ayrıca, İl Müdürlüğümüz Arama Kurtarma birimince özellikle hafta sonları olmak üzere söz konusu bölgede devriye görevini yapacak ve gerekli uyarıları anonslar ile sürdürecektir.

  2- Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmesine tanımlı ve elektrik üretimi  veya ihtiyaç fazlası su havzasında bulunan suyun tahliyesi durumunda söz konusu güzergahta belirlenen noktalara  kurulan 5. Adet siren ile vatandaşlarımızın dikkatli olmaları konusunda uyarı ve ikazlarını, üç dilde yapacak şekilde kurulması sağlanmıştır.

 3- Akarsu havzalarındaki kum ocaklarının sınırları dışında çalışıp çalışmadıkları, nehir yatağını bozup bozmadıkları, İl Özel İdaresi ekiplerince düzenli olarak takip ve kontrolü yapılmaktadır.

4-  Akarsu havzası güzergâhında faaliyet gösteren işletmelerin (Kum ocağı vb.) herhangi bir can ve mal kaybına uğramaması bakımından Alkumru Barajı ve Miran Enerji santrallerinin üretime geçmesi durumunda söz konusu işletme yetkililerinin, Santral İşletmelerine tanımlı GSM telefonlarına SMS ile uyarı notu gönderilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, Valiliğimizce söz konusu güzergâhta yer alan bu gibi işletmelerde kendilerine yakın alanlarda bulunan vatandaşlarımızın suya kapılmaları durumunda kullanılmak üzere halat, can simidi ve can yeleği gibi kurtarma malzemelerin bulundurulması zorunluluğu getirilmiş ve denetim görevi, İl Özel İdare Genel Sekreterliğine verilmiş bunun yanında, bu tür malzemelerin kullanımı ve kullanacak personelin eğitilmesi, İl Müdürlüğümüzce sağlanmıştır.

5- Akarsu yatağının yer aldığı güzergahlarda bulunan vatandaşlarımızın suya girmenin tehlikelerine karşı uyarı ve dikkatli davranmaları konusunda belirlenen formata uygun olarak 45 Adet uyarı levha ve tabelaları yerleştirilmiştir.

 6- Valiliğimiz Bilgi İşlem Müdürlüğünce, halkın duyarlılığının arttırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla yerel tv ve gazeteler ve değişik tanıtım materyalleri ile bu konudaki farkındalığın oluşturulması sağlanacaktır.

 7- İl Müftülüğümüzce konunun önemine binaen duyarlılığın arttırılması amacıyla Cuma hutbelerinde konun işlenmesi, Belediye Başkanlığımızca da Belediye Ses Yayın Sistemi ile uyarıcı anons ve bilgilendirmeleri yapacaklardır.

 8-  Okullarda enerji ve barajlar konulu eğitimler Alkumru Baraj ve Hidroelektrik Santral İşletmesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüzce verilecektir. Söz konusu eğitimler kapsamında özellikle buna ilişkin alınacak tedbirler ve yapılması gerekenler noktasında İl Müdürlüğümüzce periyodik olarak verilecek eğitimlerin yanı sıra,  bilgilendirme ve farkındalık yaratmak maksadıyla 2015 yılı içerisinde 1.801 kişiye eğitim verilmiş olup, 664 kişiye de tatbikat destekli eğitim verilmiştir. Eğitim ve tatbikatlar devam etmektedir. Bütün Kamu Kurum ve Kuruluşlar ile özel sektöre ait işletmeler ''Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamında ''Afete hazır işyeri, Afete hazır okul ve Afete hazır aile, Afete Hazır Gönüllü Gençler alt projeleri çerçevesinde ilave taleplerin gelmesi halinde İl Müdürlüğümüz tarafından eğitim ve tatbikatlar verilecektir. Hedeflenen kitleler Tüm Okullar, Kamu, özel işyerleri, Aile destek eğitim merkezleri ve Siirt Üniversitesi öğrencileri olmak üzere yılsonuna kadar eğitim ve tatbikat bağlamında 15.000 kişiye ulaşılması hedeflenmektedir.

9- İlimiz, Merkez İlçe ve bağlı İlçeler ve Köylerde doğal kaynaklardan dolayı meydana gelebilecek Sel, Su baskını, Heyelan, Çığ, Göçük, Toprak Kayması, Yangın, Deprem, Trafik Kazaları ve buna benzer tehlikeler ve olumsuzluklara karşı Arama Kurtarma Birimi ile Enformasyon (İletişim) ALO AFAD 122 Çağrı birimiz 7/24 saat esasına göre koordineli olarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak, müdahale ve iyleştirmek için görevlerinin başındadırlar.

                                          

 İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü

Anahtar Kelimeler:
SiirtLimakBotan Barajı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.