Bu haber kez okundu.

Bakkal Esnafı AVM’lere Karşı Direnemiyor
banner229
Siirt’te yaklaşık son bir yıl içerisinde AVM’lere karşı direnemeyen 174 bakkalın kepenk kapattığı belirtildi.
Ülkede her geçen gün değişen ve büyüyen sermaye, adeta küçük esnafın kaderini değiştirdi. Mahalle kültürünün parçası haline gelen küçük bakkallar, artık AVM’ler ve market zincirlerinin yanında rekabet edemeyerek kepenk kapatma aşamasına gelmiş durumda. Yaşanan bu olumsuz duruma sık sık bölgede yaşanan olumsuz olaylardan dolayı kepenk kapatmalar da eklenince küçük esnafın mağduriyeti iki kat artıyor.
Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası’ndan alınan bilgiye göre, son bir yıl içerisinde AVM’lere karşı direnemeyen ve çeşitli sebeplerden ötürü 174 bakkal kepenk kapattı.
Büyük marketlere karşı direnemediklerini söyleyen bakkal esnafı, kendi yağında kavrularak ayakta kalabildiklerini belirtti. Sayıları her geçen gün artan süper marketler nedeniyle eskisi gibi iş yapamadıklarını dile getiren bakkalcılar, bakkal kültürünün yok olmaması için hükümetin kendilerine destek vermesi gerektiğini belirtti.
“Veresiye olunca bakkala peşin olunca büyük marketlere gidiyorlar”
İlimizde yaklaşık 30 yıldır bakkalcılık yaptığını söyleyen Ahmet Azrak, AVM’ler yaygınlaşmasından önce işlerinin iyi olduğunu belirterek, “AVM’ler yüzünden işimiz eskiye göre yarı yarıya düştü. Vatandaşların eskisi gibi bakkallara ilgisi yok. Vatandaşlar, borç olması takdirde bize gelip alışverişlerini yapıyorlar, peşin olunca gidip büyük marketlerden ihtiyaçlarını gideriyorlar. Bu da işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.
Bakkalcıların kepenk kapatmaması için hükümetin kendilerine destek vermesini isteyen Azrak, “Aybaşı geldiği zaman tüm paramızı borçlarımıza ödüyoruz. Kiramızı dahi çıkarmakta zorlanıyoruz. Bir de tüm bu sıkıntılara zorla kepenk kapatmalar da eklenince mağduriyetimiz iki kat oluyor.
Kepenk kapatma zulmü sadece biz küçük esnafı etkiliyor. Bizler artık bu kepenk kapatma saçmalıkların bitmesini istiyoruz. Hükümetten isteğimiz, bakkalların vergileri düşürülsün. Destekler çoğalsın. Ancak bu şekilde geçimimizi sağlayabiliriz.” diye konuştu.
Yaklaşık 12 yıldır bakkal işleten Yarış Obuz ise bakkaldan gelen gelirle geçimlerini sağlayamadığından, bakkalcılığın yanında ek bir iş daha yapmak zorunda kalıyor.
Kepenk kapatmaların yaşanmasıyla da zulüm yaşadıklarını sözlerine ekleyen Obuz, küçük esnafın kimsenin umurunda olmadığını kaydetti. AVM’lerden önce mahallelinin bakkala gelip tüm alışverişlerini yaptığını söyleyen Obuz, “Kentimizde AVM’lerin açılmasıyla işlerimiz azaldı.
Daha önce bize gelip alışveriş yapanlar, artık alışverişini AVM’lerden yapıyor. AVM’ler yüklü mal aldıklarından, halka malları daha ucuz verebiliyorlar. Ayrıca orada kredi kartları geçerli olduğu için, halkın çoğunluğu da kredi kullandığından oralarda alışverişler yapılıyor.” ifadelerini kullandı.
Sadece imkânı kısıtlı olanların bakkala gelerek, borç şeklinde alışveriş yaptıklarına dikkat çeken Obuz, “Bölgemizde sık sık kepenk kapatmalar da yaşanıyor. Yaşadığımız sıkıntılara kepenk kapatma zulmü de eklenince hepten mağdur oluyoruz.
Tekrar eskisi gibi bakkalların canlanabilmesi için hükümetin bakkal esnafına destek çıkması gerekiyor.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.