Bu haber kez okundu.

Bakan Yardımcısı Tüfekci,16 Nisan Tek Adam Noktasından Çok Farklı Yere Geliyor
banner229

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, " Kanun teklifi yetkisi artık tamamen milletvekilleri tekeline geçecek. Milletvekili kendini geliştirip ve yasal düzenlemeyle memleketin önündeki engelleri sistematik sorunları birer birer kaldıracaklar." Dedi.

İlim Yayma Cemiyeti konferans salonunda 24. dönem AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ile bölgede referandum süreci ile ilgili temaslarda bulunan ve Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Türkiye Gençlik Vakfı Siirt İl Temsilciliği'nin İlim Yayma Cemiyeti ile organize ettiği "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve yeni Türkiye" programında konuşmacı olarak katıldı.

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle alakalı çok değişik iddialar olduğunu ifade eden Tüfekçi, şöyle konuştu:"Deniyor ki tek adam yönetecek ülkeyi. Tek adam dedikleri konu ne biliyor musunuz? Oysaki yeni sistemde tek adam olayı kalkıyor.

Türkiye'de esasen liderlerin önünde giden siyasi anlayış vardı. Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit baktığınız zaman birçok partide siyasi parti liderleriyle parti şekillenirdi, yıllardan beri böyleydi. Onlar tek adam değil miydi? Ama şimdiki sistemde Recep Tayyip Erdoğan şu anda gelmiş geçmiş Türkiye'nin en güçlü lideri. Muhalefettekiler diyor ki keşke bizim bir Erdoğan'ımız olsa. Erdoğan'ın bir sıkıntısı var mı, yok. Allah izin verirse konjüktöre baktığınız zaman bir sonraki dönem seçilmesi gibi bir sıkıntısı var mı, yok. Hani Cumhurbaşkanı bunu ısrarla istiyordu, kendisiyle alakalıydı bu, kendi nefsiyle alakalıydı? Bunu düşünse düşünse muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun düşünmesi lazım.

Çünkü iktidara gelemiyor 16 Nisandan sonra en azından bu sistem çıkarsa gelme ihtimali var. Millete yaklaşırsa, milletin duygularını paylaşırsa gelme ihtimali var. Şimdi "evet" çıkabilir düşüncesiyle Erdoğan'a, AKP demiyor AK Parti diyor, Külliyedeki adam, gibi ona benzer ağır laflar söylemiyor, Sayın Cumhurbaşkanı diyor. Şimdi sadece Türk bayraklarıyla hayır propagandası yapmaya çalışıyor. Sen CHP değil misin, CHP bayrağı da olsun. Biz AK Parti bayrağıyla yapıyoruz, çekingenliğimiz yok, safımız belli. Ama bunlar milleti kandıracaklarını sanıyorlar. Karşılarında milletin kanacağı bir hadise mi var. Her şey ortada, şimdi bu ayak oyunlarıyla sistemle alakalı çalışmamızı sabote edemeyecekler merak etmeyin. Yeter ki iyi anlatalım.

16 Nisan tek adam noktasından çok farklı yere geliyor. Tam tersi uzlaşmacı bir ortamı oluşturmak zorunda, niye? 550 milletvekili değil de niye 600 milletvekili. Nedeni daha güçlü bir parlamento olsun diye. 550'den 500'e düşürseydik, parlamento zayıflatılıyor, tek adam geliyor diyeceklerdi. Milletvekilliği yapmış birisi olarak, kalıbımı basarak söylüyorum; "Sistem değiştiği zaman milletvekilleri asli görevine dönecek. Başka işlerle uğraşmayacak. Vatandaşların arasına girecek. Vatandaşın ne tür sorunu var, bu konuda yasal düzenleme ne gerekiyor, yasama, denetim görevine dönecek."

Meclisin görevi, yasama, yürütme ve denetlemek araziye inip vatandaşın sorunu dinlemektir. Ben bugün Siirt'in Tillo ilçesine gittim bazı sorunları yerinde inceledim. Ben Ankara'da Siirt ile alakalı karar verebilir miyim, verirsem yanlış karar veririm. Milletvekilleri daha çok sahaya inecek, yasal düzenleme hakkı var." 

- "Kanun teklifi yetkisi artık tamamen milletvekilleri tekeline geçecek"

Eskiden eğer Bakanlar Kurulu meclise tasarı getirirse parlamentoda karar görüşüldüğünü kaydeden Bakan Yardımcısı Tüfekçi, "Artık Cumhurbaşkanı hiçbir şekilde meclise kanun teklifi sunamayacak. Sadece bütçeyle ilgili meclise sunacak. Kanun teklifi yetkisi artık tamamen milletvekilleri tekeline geçecek. Milletvekili kendini geliştirip ve yasal düzenlemeyle memleketin önündeki engelleri sistematik sorunları birer birer kaldıracaklar.

Daha önce ne oluyordu Erdoğan Başbakan iken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer iken bir yasa çıkarıyordu, yasa Cumhurbaşkanına gidiyor bir veto geliyordu. Yasaların yüzde 80'i çıkmıyordu. 2002'de ben vekildim, o zaman ne çektiğimizi ben bilirim. Ne zaman Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül oldu, ondan sonra yasalar düzenli çıkmaya başladı. Ülkenin çok ciddi sıkıntılarıydı bunlar. Bu sıkıntılar ülkede uyumlu bir yapı olduğu için bugüne kadar aşılabilindi." Dedi. 

- " Türk halkı hiçbir zaman kötüde buluşmamış ve kötüye karar vermemiştir"

Koalisyonlarda Türkiye hep geri vites yaptı ama mevcut sistemde yüzde 50'yi geçen Cumhurbaşkanı olabileceğini aktaran Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü."Şunu iyi bilin Türk halkı hiçbir zaman kötüde buluşmamış ve kötüye karar vermemiştir. O yüzden biz 16 Nisanda milletin muhafazasına, çalışmalarına güveniyoruz. Allah'ın izniyle "evet" çıktığı zaman yüzde 50'nin üstünde oy alan Cumhurbaşkanı olabilecek ve milletin çoğunluğunu temsil ettiği için muhafazakar ve demokratik yapıda Türkiye'de mecburen muhafazakar birisi gelmek zorundadır.

Daha önce yüzde 20-25 alan sol partiden biri de başbakan olup, koalisyonu da alıp götürüyordu. Ama şimdi yüzde 50'nin üstünde oy almazsa Cumhurbaşkanı olma şansı yok. Sen inançlı insanların hayat, yaşam duygularını dikkate almak zorundasın. Almadığın anda iktidardan gidersin. Bu millet sana gereken cevabı verir. O yüzden hiç endişe etmeyin, Allah'ın izniyle iyi bir Cumhurbaşkanını bu millet seçer ve seçtikten sonra da yasal düzenlemeler oturtulacak.

Sistem öyle bir tıkır tıkır işlemeye başlayacak ki göreceksiniz hep bu halkın dediği olacak. Gensoru diye bir hadise vardı. Muhalefet defalarca Bakanlığa gensoru verdi. Ama bir tanesini bile kabul etmedik. Çünkü parlamento içinde bakanlar düşüyordu, kendi milletvekili arkadaşımı ben düşürür müyüm? Kendi partimden olan bakan arkadaşımı güven oylamasıyla düşürür müyüm? Hangi parti olursa bunu yapmaz ve yapmadılar, bizden öncekiler de yapmadı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gensoru sistemi hiç işlemedi. İşlemeyen bir şeyi devam ettirmenin anlamı var mı? Artık bundan sonra gensoruyu millet verecek. Güçlü bir "evet"le halkın geleceğine sahip çıktığı ve ülkenin daha ileri müreffeh günleri gördüğü günler olarak hatırlanmasını ve o şekilde de 16 Nisanı yaşamasını Allah'tan temenni ediyorum."

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, AK Parti İl Başkanlığında partililerle bir araya gelerek "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Türkiye"  ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.