Bu haber kez okundu.

Aktay'dan Bazı Basın ve Yayın Organlarına Sert Cevap !
banner229
Bazı Basın ve Yayın organları iki gündür AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili adayı Yasin Aktay’ın seçmenle birlikte söylediği yöresel bir türkü üzerinden iftira kampanyası başlattı. Yasin Aktay bu iftira kampanyasına bugünkü yazısı ile cevap verdi.


HDP'YE BARAJI GEÇİRMEK İÇİN HER İFTİRAYI MÜBAH GÖRÜYORLAR

Seçim tarihine doğru hızla yol almaktayken AK Parti karşısındaki cephenin kampanyasındaki inanılmaz eşgüdüm göze çarpıyor. Bütün hesabı HDP'nin barajı aşması üzerine oturtmuş, kendi kampanyalarını yürütüp kendi partilerine oy toplamak yerine HDP'ye oy yönlendirmeye hasretmiş adeta bazı partiler, özellikle de CHP. Doğan medyası ile Paralel medya birbirlerine paralel aynı stratejik amaç için beraber çalışarak HDP'den bir şirinler partisi görüntüsü çıkarmaya çalışıyorlar. Bunların vermeye çalıştığı görüntü nasıl olursa olsun, HDP doğuda kendi özüne uygun davranmaya, kendi terör potansiyelini ve fiiliyatını unutturmamaya çalışıyor. Çünkü en ufak bir boşluk bıraktığında bu boşlukta hiç Kürt halkının elinden kaçacağını biliyor.

SİİRT'TE ESKİDEN BERİ SÖYLENEN ANONİM BİR TÜRKÜ

Siirt'te çok eski zamanlardan beri söylenegelen meşhur bir anonimTürküyü söyleyip içinde Erdoğan'ın ismini andım diye peygambere saygısızlık etmiş olduğum söylediler.Bunu söyleyenler belli ki ne Türküyü biliyorlar ne Siirt kültürü içinde nasıl bir yeri olduğunu, ne Arapça ve Kürtçe olarak seslendirilen türkü sözlerinin anlamını. Hiç bir şeyi bilmeyen ama hükümlerinde bu kadar kesin olan cahillere anlatılabilecek bir şey yok. Ama işin aslını bilenler karşısında ne kadar cahil ve komik duruma düştüklerini anlatmam gerekiyor.

SALLİ ALA MUHAMMED SİİRT FOKLORÜNE AİT EN ESKİ TÜRKÜLERDEN BİRİDİR

İşin aslı şu: Siirt folklorüne ait en meşhur türkülerden biridir "salli ala Muhammed". Düğünlerde, halaylarda nakarat olarak söylenir. Ana metin aslında son derece basit, yaprak sarması üzerinedir. Yaprak sarmasının karışımı, onu saranın, pişirenin, sumağını katanların meziyetleri üzerine bir güzellemedir.

İÇERİĞİ DEĞİŞTİRİLEREK DÜĞÜNLERDE SÜNNETLERDE ASKER UĞURLAMALARINDA OKUNUR

Araya düğün konusu neyse onun hikayesi, evlilik, sünnet, askere uğurlama ve her çeşit mürüvveti kutlanan kişi ve yakınlarının güzellemesiyle devam eder. İcra edenin edebiyatına göre içeriği her durumda değişebiliyor. Her 7 hecelik cümlenin sonunda "salli ala Muhammed" sözü tekrarlanır. Bu da sevinçlerde, övgülerde aşırıya kaçılmaması için belki, veya hiç bir sevgimizin peygamber sevgisini gölgede bırakmaması için benimsenen güzel bir gelenektir Siirt'te.

Düğünü yapılan damat, gelin veya diğerleri kimse onlar hakkında söylenen her güzelleme cümlesinin sonunda bu nakarat tekrarlanır. 

KADINLAR BU TÜRKÜYLE HALAY ÇEKERLER

Kadınlar düğünlerde bu Türküyü böylece yarım saat bir saate yakın bir biçimde çeşitlendirip zenginleştirerek söylerken halay da çekerler. Belki de yüzyıldır bir ulema şehri olan Siirt'te söylenegelen bu türküden çıkarılmamış bir peygambere saygısızlık bu türkünün benim tarafımdan söylenmesiyle çıkarılmış oldu. Neden, çünkü içinde Tayyip Erdoğan geçiyor. Hemen söyleyeyim, aslında benim söylediğim haliyle o türküde sadece Erdoğan'ın ismi geçmiyordu, yanısıra Ahmet Davutoğlu'nun da Siirt adaylarımız Haşim Taşkıran ve Ali İlbaş'ın da ismi geçiyordu.

OLAYI ERDOĞAN'A SALAVAT GETİRMEK OLARAK LANSE ETMEK ALÇAKLIKTIR

Olayı sanki Erdoğan'a salavat getirmek olarak lanse eden alçakların türkünün sözlerini hiç dikkate almadıkları da ortada. Salavat Erdoğan'a getirilmiyor, Peygamber efendimize getiriliyor. Ortada Peygamber efendimize bir saygısızlık yok aksine ona saygının en ince ifadesi var. Herhangi bir insan övülecekse bile önce övgüye en layık eşrefi mahlukat olarak onun hatırlanması sözkonusu. 

NAKARAT BİR SALAVAT DEĞİLDİR

Bu türkü Siirt'te folklorun peygamber sevgisiyle ne kadar güçlü bir biçimde mecz olmuş olduğunun bir işaretidir. Bu olay üzerine bazıları daha da tuhaf söylenmelere giriyor. Salavat ile türkünün ne alakası var? Diyenler oluyor. Bir defa nakarat tam bir salavat değil, salavat getirmeye davettir. "Allah resulüne salavat getirin" der. İkincisi, bir çok Türkülerimizde zikrin bir çok çeşidinin mündemiç olduğunu anlatmamız mı gerekiyor şimdi? Alevi Türkülerinin bir çoğunda zikir ile türkü içiçedir.

Siirt'te salavat günlük dilin bir parçası kılınmıştır. Siirtliler herhangi bir gergin ortam oluştuğunda ortamı sakinleştirmek, sinirlenen insanı sakinleştirmek için "salli ala Muhammed" derler.

ÖVGÜDE VE YERGİDE DENGELİ OLMAYI İYİ BİLİRİM

Allah'a şükürler olsun en iyi bildiğim şeylerden biri övgüde ve yergide dengeli olmaktır. Birilerinin kendi hocaefendilerine atfettiği türden bir masumiyeti veya kutsallığı Allah Resulünden başka. ne Erdoğan'a ne de başka herhangi bir kimseye atfetmiş veya atfedecek değilim.

Bilmeyen ne bilsin. Belki biraz daha bilmek isteyenler için o türküyü en kısa zamanda bir yayında tanıtım söylemeyi düşünüyorum.

Belki birileri biraz Siirt'teki kültürün incelikleriyle tanışır, biraz adam olurlar dedi.
Kaynak : Yeni şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.