Bu haber kez okundu.

Acil Tıp Uzmanı Siirtli Prof. Dr. Başar Cander’in “Uluslararası Liderliğe“ Uzanan Başarı Hikayesi
banner229
Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Başar Cander, Siirt'te başladığı eğitim hayatından "Uluslararası Liderlik Ödülü"ne uzanan başarı hikayesiyle dikkati çekiyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cander (47), Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı görevini de sürdürüyor.
Siirt'te 8 çocuklu bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen Cander, üniversite sınavında Güneydoğu Bölgesi birincisi oldu ve Türkiye'de de derece yaparak İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesini kazandı.
Yurt dışında dil eğitimi alan ve 4 dil bilen Cander, Türkiye'nin ilk acil tıp uzmanlarının arasında yer aldı. Sağlık Bakanlığına bağlı ilk acil tıp kliniğini 2003'te Konya Numune Hastanesinde kuran Cander, Konya Karaman Tabip Odasınca da "yılın doktoru" seçildi.
"Referans yetersizliği" gibi çeşitli nedenlerle bir dönem üyelik başvurusu kabul edilmeyen Cander, Acil Tıp Uzmanları Derneğinin önce genel sekreteri, 2008'de ise başkanı seçildi.
Birçok bilimsel yayını bulunan Cander, 8'i uluslararası 30 kongrenin başkanlığını yaptı. Cander, Hindistan'da 20-24 Kasım'da düzenlenen 17. Ulusal Acil Tıp Kongresi'nde acil bakım konusundaki çalışmalarından dolayı "Uluslararası Liderlik Ödülü"ne layık görüldü.
- İnsanlara daha faydalı olmak için seçti
Dört dil bilen Prof. Dr. Cander, yaptığı açıklamada, hayatı boyunca tüm zorluklara rağmen hep kendi ayakları üzerinde durmaya çalıştığını söyledi.
Sürekli kitap okuyarak kendisini geliştirdiğini ve bir şeyler öğrenme çabası içerisinde olduğunu anlatan Cander, acil tıp uzmanlığına yönelmesini "Bütün vücudu ilgilendiren alana yoğunlaşmak istiyordum. İnsanın en çok muhtaç olduğu anın acil servisler olduğunu düşündüm. En çok ihtiyaç oldukları anda faydalı olmak istedim. Bunun tatmin edici, manevi getirisi olacağını hesaplayarak acil tıbbı istedim. Motivasyonu, heyecanı var" diye açıkladı.
Acil Tıp Uzmanları Derneğinin başkanlığını 7 yıldır başarıyla yürütmenin mutluluğunu yaşadığını aktaran Cander, "Başkan olduğum gün yaşadığım duygu selini kelimelerle anlatmam mümkün değil. Üye bile yapılmadığım yerde başkan seçilmem beni çok mutlu etti. Daha fazla kişiye ulaşalım düşüncesiyle derneğin kanalını ve gazetesini faaliyete geçirdik" diye konuştu.
- Türkiye'nin acil tıpta liderlik yapmasını istiyor
Uluslararası platformda lider gösterilmesinden kendisi ve Türkiye için övünç duyduğunu vurgulayan Cander, şunları kaydetti: "Türkiye'nin uluslararası alanda dünyada acil tıbbı yönetmesi, acil tıbbın liderliğini yapması için çaba gösteriyoruz.
Acil tıp çalışanlarının donanım olarak her yönden çok iyi yerlerde olmasını istiyorum. Acil servisler gelişirse vatandaş daha iyi hizmet alır. Yanlış tedavi veya aksayan hizmetten dolayı hayatını kaybedenler olmamalı.
Acil tıpta kazandığım deneyimi Türkiye adına aktarmak istiyorum. Bugüne kadar çok sayıda asistan yetiştirdim. Çeşitli sempozyum, konferans ve eğitimlere katıldım. Başarılarımı sadece kendime bağlamıyorum çünkü başarıları insanın sadece kendisine bağlaması doğru değil. Ortam ve birçok faktör önemli. Sabreden yükselir, çalışan karşılığını alır, azmeden başarır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.