Bu haber kez okundu.

6502 Sayılı Tüketici Kanunu ve 21 Adet Yönetmeliği Konulu Eğitim Semineri İlimizde Yapıldı
banner229
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından 6502 Sayılı Tüketici Kanunu ve bu kanuna bağlı 21 adet Yönetmelik konulu Eğitim Semineri Bölge toplantısı komşu İllerin Hakem Heyetleri ve Tüketici Derneklerinin katılımıyla Siirt İl Merkezinde gerçekleşti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Bayram UZUNOĞLAN ve 2 Uzman Yardımcısının yönetiminde İlimiz Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda komşu il ve İlçe Hakem Heyetleri ile Tüketici Derneklerinin katılımıyla gerçekleşen eğitim seminerinde 6502 Sayılı Kanunun tüketicilere getirdiği yeni haklar ve bu kanuna bağlı Yönetmeliklere ait sunumlar, açıklamalar ve soru cevap olarak 2 oturumda gerçekleşti.
Genel Müdür Yardımcısının genelde Tüketici Kanunu ile ilgili açıklamalarının yanında uzman yardımcıları tarafında Hakem Heyetlerinin işleyişleri ve diğer Yönetmelikler ile ilgili sunum eşliğinde bilgiler verildi. Soru cevap kısmında daha çok hakem heyetlerinin sorunları dile getirilirken Siirt İli Tüketiciyi Koruma Dernek Başkanı Mehmet Enver AYTAÇ'ta söz alarak kendisini tanıtmasının ardından 2 soruyla ilgili görüş ve beyan istedi.
Birinci sorusu istatistiğini çıkardığınız Ülke genelindeki tüketici şikâyetlerinin %95'inin bankalarla olduğu, 6502 Sayılı Tüketici Kanununda Tüketiciler lehine konu ile alakalı yenilikler olduğunu, BDDK’nın da tüketici lehine kararlar aldığı belirtilmekte iken nasıl oluyor da son 3 ayda bankalar karını 3'e katlıyor. Bu bir tezat değil mi, bence tüketici halen yolunuyor. İkinci sorusu ise Ülke genelinin kanayan yarası olan Elektrikte Kayıp-Kaçakla ilgili tüketici tarafından tepkilerin had safhada olduğu bir dönemde Enerji Bakanımızın biraz daha sabredin yakında konu ile alakalı bir kanun çıkaracaklarını ve tüketicinin bundan böyle bir şikayeti olmayacağını bildirmesinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen tüketici lehine herhangi bir çalışmanın bulunup bulunmadığı sorularının birincisine, Bankaların kredilerden alınacak masrafa maktu bir miktarın (binde 5) getirildiği, aidatlı ve aidatsız kredi kartı tercihi getirildiği fakat İşletim ücretleri, EFT ve benzeri hizmetlerde fiyat artışlarına gittiğini, bundaki amacın bankalar arasında rekabeti oluşturmak olduğunu, karlarının da bu nedenle artmış olabileceğini söylemesi üzerine, Siirt İli Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı tekrar söz alarak peki böyle bir durumun olabileceği (fahiş fiyat artışı) sizin kurum veya BDDK tarafından tahmin edilemedi mi sorusuna, Genel Müdür Yardımcısı; her halde tahmin edilemedi fakat bununla ilgili bir üst kar limiti oluşturulması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.
Elektrikte Kayıp-kaçakla ilgili halen herhangi bir çalışma olmadığını, fakat tüketicilerin hakem heyetlerine başvurduklarını ancak karşı tarafın yargıda itirazı üzerine hem lehte ve hem de aleyhte olmak üzere 2 farklı mahkeme kararlarının bulunduğunu, elektrikte kayıp kaleminin normal karşılanabileceğini fakat kaçağın ise bir hak olduğunu ve buna bir çözüm getirilmesi gerektiğini aksi halde konu ile ilgili şikâyetlerin bomba gibi patlayacağını ve hakem heyetlerinin bunu üstesinden gelemeyebileceği belirtildi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.