Bu haber kez okundu.

320 Sanıklı Fetö Duruşması Devam Ediyor
banner229

Siirt'de darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz 2016 günü valilik binası ve konağını kuşatan askerlerin yargılandığı davanın 9'uncu duruşmasında Siirt 3'üncü Tugay eski komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, ifade verdi.

Tuğgeneral darbe ile bir ilişkisinin olmadığını belirterek, "O gece Vali Mustafa Tutulmaz'a darbeyle ilişkimizin olmadığını ilettim.

Vali Tutulmaz, Emniyet Müdürü Necati Metin ile durum değerlendirmesi yaptık. Necati müdür, televizyon ve sosyal medyayı takip ederek ona göre karar vereceklerini söyledi.

Ben valilikten çıkarken bazıları bizi yuhaladı, bazıları da 'En büyük asker bizim asker'diye uğurladı" dedi. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin olduğu gün, Siirt Valiliği ve konağının abluka altına alınması emrini verdiği ve darbe girişimini yönettiği öne sürülen, aralarında Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in de bulunduğu 110'u tutuklu 320 sanık askerin yargılandığı FETÖ davasının 9'uncu duruşması başladı.

Saat 09.00'da başlayan duruşmaya yoğun güvenlik önlemleri altında getirilen eski Tuğgeneral Ahmet Şimşek, darbe girişiminden haberi olmadığını ve valilik binasına giderken kendisine gelen bilgi üzerine, halkın içinde bir grup terörist olduğunu ve ondan dolayı Siirt Valiliği'nin önüne gittiğini söyledi.

"VAN ASAYİŞ KOLORDU KOMUTANI'NI ALACAKLARDI"

O akşamın görülen olaylarla ilgili hakime ifade veren Tuğgeneral Şimşek, şunları söyledi: "14-15 Temmuz gecesi Cumhuriyet Polis karakolu ve Doğu Kışlaya roket atarlı saldırılar düzenlendiğini ve gelen bilgilerde de 100 kişilik silahlı terörist grubun şehre sızdığı bilgisi aldık. Bunun üzerine Şehrin bir bölümüne sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini bilgisini aldık.

Bunun üzerine yapılması planlanlanan operasyonların hazırlıklarına başladık. Çevre ve diğer birçok ilden takviye kuvvet talebinde bulunduk. 15 Temmuz günü Van Asayiş Kolordu Komutanı Siirt'te yapılması planlanan operasyonları yerinde incelemek için Siirt'te geleceği emri üzerine ben gerekli hazırlıklara başladım ve kolordu komutanını Van ilimizden aldırmak için helikopter hazırlamaları talimatı verdim.

Bana gelen cevap üzerine hava sahalarının kapalı olması nedeniyle bu emri yerine getiremeyeceklerini, ben de bu cevap üzerine Van Asayiş Kolordu Komutanlığını arayarak, helikopter kaldırmamız hava sahalarının kapalı olması söz konusu olduğu için kaldırmadık ve komutanın Siirt'e gelmekten vazgeçtiği bilgisini aldık."

"BENİ SIKIYÖNETİM KOMUTANI İLAN ETTİLER"

Darbe gecesi, Vali Mustafa Tutulmaz'ın kendisini aradığını belirten Ahmet Şimşek, Vali Mustafa Tutulmaz'ın kendisini aradığını anlatırken şöyle konuştu: "Komutanım sosyal medyada darbe ile ilgili söylemler var' diyerek televizyon görüntülerinden bahsetti.

Biz de, 'Sayın valim sizin gibi sosyal medya ve televizyonlardan takip ediyoruz' diye cevap verdim. Saatlerin 23.45 olduğunu tahmin ettiğim bir saatte Necati Metin Albay beni cep telefonundan aradı ve sıkıyönetim ilan edildiğini ve şu anda kendisinin vali ve emniyet müdürü ile beraber olduğunu belirterek, 'onları alıp geleyim mi?' lafı üzerine, 'Kesinlikle öyle bir şey yapma' diye cevap verdim. ve Necati Metin Albaya sıkıyönetim mesajını jandarmaya mı, yoksa tugaya mı geldiğini sordum ve bunu mahkeme heyetinden incelenmesini istiyorum.

O akşam saat 23.45'e kadar Necati Metin'in kışlaya gelmesini bekledik ve beni de sıkıyönetim komutanı yazdıklarını söylemesi üzerin, ben güldüm. Ben bu arada Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ı telefonla arayarak 'Sayın valim bizim darbeyle bir alakamız yok, desteklemiyoruz' diye bilgi verdim ve 23.48'de valiliğe gitmeye karar verdim.

O esnada çarşı güvenli olmadığı ve bir gurup vatandaşın valilik binası önünde toplandığı, 'yol güvenliği alınmadan valiliğe gitmeniz uygun değil' bilgisi üzerine yol güvenliği alındıktan sonra valiliğe gittik. Valilik önünde toplanan kalabalığın arasına girdik ve bazı sarhoşlar o kalabalıkta benim yakamı tutmaya çalıştı.

O esnada gömleğimin düğmesi kopmuş, valiliğin önüne vardığımızda kapı kapalı ve biraz bekledikten sonra valiliğin koruma polisi bizi içeri aldıktan sonra içeri girdik, vali yoktu."

"VALİLİKTEN ÇIKARKEN, BİZLERİ YUHALADILAR"

Vali Mustafa Tutulmaz ve Emniyet Müdürü Necati Metin ile durum değerlendirmesi yaptıktan sonra valilikten ayrıldıkları sırada dışarda bekleyen vatandaşlardan bazılarının kendisini yuhaladığını anlatan Tuğgeneral Şimşek, bazılarının da, "En büyük asker, bizim asker" diye uğurladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Valiyi tekrar cep telefonundan arayarak, 'Sayın valim az önce telefonda belirttiğim gibi darbeyle ilgimizin olmadığını tekrardan ifade ediyorum' dedim ve bu lafım üzerine vali geleceğini söyledi.

Bunun üzerine ben kolorduda valiyi karşıladım ve tokalaştıktan sonra toplanacağımız salona geçtik. Durum değerlendirmesi yaparken Emniyet Müdürü Metin Özkan, vali beye; 'Sayın valim biz buradan televizyon ve sosyal paylaşımları üzerine değerlendirme yaparak ona göre karar veririz' demesi üzerine Vali Mustafa Tutulmaz, sessiz kaldı.

Ardından oturduğumuz yerde daha sonra korumaların bize getirdikleri çayı içtikten sonra ben Metin Özkan müdürün, halkın sakinleşmesi için polisin zırhlı aracından seslenmesi üzerine, 'asker ve biz buranın güvenliğini almaya geldik, darbe yoktur' lafı üzerine artık saat 01.00 sıralarında ben müsaade isteyerek birliklerim ve kendim kışlaya dönmek için müsaade istedim.

Beni uğurlamak için Metin Özkan, benimle kapıya kadar gelerek beni uğurlamaya geldi. Biz giderken o esnada Vali Mustafa Tutulmaz, kendi makam odası pencerisinden çıkarak 'polis de bizim asker de bizim' söyleminden sonra olay yerinden ayrıldı.

Valilik çıkışında çok kalabalıktı. Kimileri bizleri huylayarak, kimileri ise bizleri, 'En büyük asker bizim asker' diye uğurladı. Hakkımda yapılan tüm suçlamaları kabul etmiyorum." Bu arada sanık yakınları da duruşmanın yapıldığı salonun dışında kendileri için oluşturulan bölgede, beklediği görüldü.

"Kendisini kurtarmak için yalan söylüyor"

Başsavcı Cansever, daha sonra, "Valiliği önüne 25-26 araçla gittiniz, her zaman valiliğe böyle mi gidiyorsunuz? ve bir sanığın ifadesinde geçiyor, sizin vali ile emniyet müdürünün görevden alındığını söylemişsiniz. Mademki vali ile emniyet müdürü görevden alınmış ise, o zaman vali ile emniyet müdürünün güvenliğini ne diye almaya gittiniz?" diye sordu.

Şimşek, soruya, "Bu Albay Necati Metin'in ifadesi. Muhtemelen kendisi kurtarmak için bu yalanı söylüyor. Yok böyle bir şey, ben böyle bir talimat vermedim. Vali ile emniyet müdürünün de görevden alındığı ile ilgili bir söz sarf etmedim.

15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunmak için valiliğe gitmedim. Eğer ben darbe yapmaya kalkışsaydım beni durduracak ikinci bir güç yoktu. 6-7 bin askerle yapamayacağım şey yoktur. Valiliğin önündeki kalabalığı dağıtmak 10 dakikayı almazdı" yanıtını verdi. 

"Araca çarpmadım, yolu açtım"

Eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı yarbay İsmet Çehreli de yaklaşık 5 saat süren savunmasında çelişkiler ifadeler kullandı.

Şimşek'in emniyetini almak için valilik önüne geldiklerini savunan Çehreli, oraya zırhlı araçlarla gitmediklerini, kullandıkları kirpi ve kobra araçlarının da zırhlı olmadığını, bunların mayına karşı kısmi korumalı araç olduğunu söyledi.

Valilik önünde sarhoş, kızgın ve çeşitli durumlardaki kişilerin bulunduğunu öne süren Çehreli, vatandaşların kendilerine engel olmak amacıyla yola bıraktıkları araçlara çarpmadıklarını sadece yolu açtıklarını öne sürdü.

"Ben araca vurmadım, çarpmadım. Ben yolu açtım. Araca çarptığımı kabul etmiyorum. Mala zarar vermedim. Hiç kimsenin burnunu bile kanatmadım. Ben görevimi yaptım." ifadesini kullanan Çehreli, vatandaşların can güvenliğini sağladıklarını iddia etti.

- İzletilen görüntüler yalanını ortaya çıkardı

Eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Çehreli, Valilik önünde sıkıyönetim ilanıyla ilgili yaptığı anonsları inkar etti.

Mahkeme Başkanı Saim Karakaya'nın, darbe girişimi gecesinde Çehreli'ye, "TSK yönetime el koydu." şeklinde yaptığı anonsları sorması üzerine Çehreli, bu şekilde anons yapmadığını ileri sürdü.

Çehreli'nin, "Ben o bayrağa kurban olurum. Sizlere canım feda" şeklinde anons yaptığını ileri sürmesi üzerine Mahkeme Üyesi Caner Kaner, "Kendinizi gördüğünüzde açıklarsınız?" diyerek olay anıyla ilgili görüntüleri izletti.

Vatandaşların tekbir getirerek darbe girişimine karşı durduğu görüntülerde, Çehreli'nin darbe ye yönelik anonslar yaptığı ortaya çıktı.

Çehreli'nin de sorulan soruları yanıtlamamak için konuyu sürekli değiştirmesi üzerine bazı tutuklu sanıklar da tepki gösterdi.

Sanıkların savunmalarının alınmasına bugün devam edilecek.

Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili albay Necati Metin ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı yarbay İsmet Çehreli'nin de aralarında bulunduğu askerler, "Anayasa'yı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından yargılanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.