Bu haber kez okundu.

1.Tıp Zirvesinde Tarihi Bir Gün Yaşandı
banner229

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca'nın önderliğinde Siirt'te 1500 kişinin katılımıyla "Siirt 1. Tıp Zirvesi" düzenlendi.

Zirvede sunulan tebliğlerde tıp fakültesinin kuruluş çalışmaları, sağlık alanında ilimizde yürütülen faaliyetler ile Siirt Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan iki anket çalışmaları hakkında bilgi verildi.

TÜRGEV Emine Erdoğan Salonunda düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Vefik Arıca yaptı.

Henüz bir yılını bile tamamlamayan bir fakülte olarak 5 paydaş kuruluşla bu zirveyi düzenlediklerini belirten Prof.Dr. Arıca, amaçlarının paydaşları ile birlikte devletin burada yaptığı yatırımlara dikkat çekmek ve özellikle yapımı kesinleşen 400 yataklı devlet hastanesi ek binasına vurgu yapmak, tıp bayramını bütün sağlık çalışanları ile kutlamak ve tıp fakültemizin kuruluş çalışmaları hakkında toplumu bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Arıca, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile Yargıtay Başsavcısı Mehmet Akarca’nın da zirveye katıldıklarını belirterek sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi.

Tıp Fakültesinin kurulması için çalışmaların 2012 yılında senatosunun aldığı bir kararla başladığını ve be3 yıllık bir sürenin sonunda bunun gerçekleştiğini söyledi.

Prof.Dr.Erman “Geçen yıl sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği tıp fakültemizin kurulmasına ilişkin kararın temmuz ayında Resmi Gazetede yayınlanması ile birlikte çalışmalara başladık ve bu gün henüz bir yılını bile tamamlamayan bir fakülte olarak dekanı atanmış, 24 öğretim üyesi alımına çıkmış ve öğrenci alımı içinde gerekli çalışmaları yapmış durumdayız.” Dedi.

Siirt eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay ise yaptığı konuşmada fakültenin kurulması konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

Konuyu Sayın cumhurbaşkanına arz ettiklerinde ilk etapta tereddüt ettiğini belirten Prof.Dr.Aktay “ Siirt milletvekili olarak görev yaptığım sürede en fazla önemsediğim konu üniversite oldu.

Sayın cumhurbaşkanımıza tıp fakültesi konusunu ilk arz ettiğimde öğretim üyesi bulamayacağımız endişesiyle tereddüt ettiler. Ancak bize güvendiler. İkna konusunda Ethem Sancak’ında büyük katkıları oldu.” Her mesleğin bir etik kurallara sahip olması gerektiğine değinen Prof.Dr.Aktay bunun özellikle tıp alanında büyük önem taşıdığını belirterek, Suudi Arabistanlı Gazeteci Kaşıkçıyı keserek öldüren kişinin bir doktor olduğunu örnek olarak verdi.

İş adamı Ethem Sancak, kendisinin bir iş adamı olduğunu ve bu sıfatıyla ülkemizde özel sektörün sağlık alanına girmesine ön ayak olan üç beş kişiden biri olduğunu ve bir dönemler hastaneler zincirinin sahibi bulunduğun hatırlattı.

Zirvenin ülkemizde tıp bayramının 100 yılına denk gelmesinin sevindirici olduğunu belirten Sancak, 100 yıl önce tıp alanında öğrenim gören öğrencilerin Kurtuluş ve Kuttul Amare Savaşlarında şehit düştüklerini hatırlattı.

Sancak, Suudi Arabistanlı gazeteci Kaşıkçı olayında Prof.Dr. Yasin Aktay’ın dik duruşu ile ABD Başkanı Trump ile Suudi Arabistan Prensi Faysalı köşeye sıkıştırdığını belirtti. Tıp Fakültesinin kurulmasına ilişkin karar değinen Sancak “Bu kararın alınmasında sayın Emine Erdoğan'ın büyük katkısı vardır. Bunu ben çok yakından biliyorum. Kendisine ve sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

Milletvekili Osman Ören’de yaptığı konuşmada, tıp fakültesinin kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra bundan sonrasına bakmak gerektiğini belirtti. İlimizde yapılacak olan 400 yatak kapasiteli devlet hastanesi ek binasına değinen Ören “Tıp Fakültesinin kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bundan sonra tıp fakültemiz için neler yapabileceğimize bakmamız gerekiyor. İlimizde 400 yataklı ek bina yapılacak. Bundan ülke genelinde yalnızca iki tane yapılacak.Tıp fakültemiz için elimden gelen her türlü çabayı harcamaya devam edeceğim.” Dedi.

Ören bu hastanenin kent merkezine yapılmasını ve ayrıca tıp fakültemiz bünyesinde bölgemizde bulunmayan sağlık birimlerinin kurulmasını istediklerine sözlerine ekledi.

Vali Ali Fuat Atik konuşmasında ilimizin bir hoşgörü ve medeniyet şehri olduğuna vurgu yaparak ilimizde bir tıp fakültesinin kurulmuş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zirvenin düzenlenmesinden dolayı Rektörlüğe ve Dekan Prof.Dr.Vefik Arıca’ ya teşekkür eden Vali Atik “Siirt genelinde, eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa, enerjiden ulaşıma, kültürden turizme kadar pek çok alanda çok önemli projeleri hayata geçirdik. Yapılan kamu harcamalarında eğitim yatırımlarının ön planda tutuyoruz.” Dedi.

Zirvenin konuklarından birisi olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca da Siirtli olduğunu belirterek Siirt’e bir tıp fakültesinin kurulmasının hepimizi heyecanlandırdığını söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca,Tıp Fakültesi'nin Siirt'te kazandırılmış olmasının önemli olduğunu belirterek, bilginin bir güç olduğunu vurgulayarak, "Herkesin bilimin ışığına sarılarak huzura, refaha erişmesi gerekmektedir.

Siirt halkının refaha, huzura, esenliğe ihtiyacı vardır. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe Allah'ın izniyle bu milletin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun bulunmamaktadır. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi muhafaza edelim, birbirimize dahip çıkalım, vatanımıza, devletimize sahip çıkalım ve bu yolda emek sarf eden insanların kadrini ve kıymetini bilelim." dedi.

Akarca, Tıp Fakültesi'nin her geçen gün daha da gelişmesi için gayret sarf eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca ve herkese teşekkür etti.

Siirt halkının huzura ihtiyacı olduğuna değinen Akarca bundan sonraki süreçte de Siirt’te olmayı arzuladığını belirtti.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, kadim ve alimlerin şehri olan Siirt’te böyle bir zirveye katılmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Cirit burasının önemli medeniyetlere başkentlik yapmış bir hoşgörü şehri olduğunu belirtti.

Tıp fakültesinin kuruluşunun bir başarı öyküsü olduğunu belirten Cirit “ Bin yıldan beri bu topraklarda birlikte yaşıyoruz. Türk Milleti olarak 16 büyük devlet ve 300yakın daha küçük çapta devlet kurduk. Devletler adalet duygusuna önem verdikleri sürece hep yukarıya doğru gitmişlerdir. Adalet duygusu ile ilgili belli zafiyetler başladığında ise devletlerimiz uzun ömürlü olmamışlardır.

Tarihin ilk döneminde de bizler vardık, orta döneminde de bizler vardık. bu dönemde de bizler varız. Biz kadim bir milletin çocuklarıyız. Burada da hoş görü ve sevgiyle birlikte bin yıldan beri birlikte yaşıyoruz .

Son 60 yıldan beri sürekli terörle boğuşur hale geldik.Önce ideolojik terör daha sonra ayırımcı terör ve bu terör olgusu bize sürekli kan kaybına sebebiyet veriyor. Halbuki hep birlikte çok farklı bir şekilde aşabiliriz ve büyük bir devlet olma olgusunu bu gün olduğu gibi yerine getirebiliriz. “ dedi.

Kanada da bir forumun İstanbul’u bir iyilik şehri ilan ettiğini belirten Cirit, ülkemizde 4 milyon civarında mültecinin bulunduğunu hatırlattı. Bize çok sağlı sollu saldırıların olduğunu belirten Cirit, en son olarak 15 Temmuz'da bu saldırının vaki olduğunu söyleyerek bu büyük millet sayesinde bunları da atlattığımızı ifade etti.

Konuşmaların ardından emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

Zirvenin ikinci bölümü ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadriye Kart Yaşar başkanlığında gerçekleştirildi.

Bu bölümde, Dekan Prof.Dr Vefik Arıca çıktıkları öğretim elemanı ilanına yapılan başvurular hakkında bilgi verdi.

Devlet Hastanesi Baştabibi uzman Dr. Sedat Yeşilbaş hastanede yürütülen çalışmalar ve 2018 yılında verilen hizmetler hakkında bilgi vererek, bundan sonraki hedeflerini açıkladı.

Siirt Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr.Cafer Saka, ilimizde yürütülen sağlık hizmetlerine ilişkin hakkında istatistiki çalışmalar hakkında bilgi sundu.

Tıp zirvesi, üniversite öğrencileri arasında yapılan iki anket çalışmasının sunumu ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Zirveye, Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Garnizon Komutan Vekili Albay Mehmet Fevzi Kenansarı, Yargıtay Başsavcısı Mehmet Akarca, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr.Yasin Aktay, Belediye Başkanı Ceyhun Dilşad Taşkın, Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Hilmi Atabay,Siirt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Murat Erman, İş İnsanı Ethem Sancak, HSK Üyesi Alp Arslan, Yargıtay Üyesi Hikmet Onat, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Fırat, İl Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu,MHP İl Başkanı Fatih Cantürk, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve sağlık çalışanları katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
memet 5 yıl önce

1.TIP zirvesi hayırlı olsun, gerçekten memlekete bir heyecan getirdi, Sayın Ethem Sancak'a Nihat Özdemire ve Güven Kuzu beylere sesleniyorum, bu TIP Fakültesinin binasının İnşatını birlikte yapın memlekete bir eser kazandırın, Sayın Ethem beyden konuşurken bu müjdeyi ondan beklerdim.

Avatar
Zafer 5 yıl önce

Bitliste EREN üivesitesi, Ağrıda Çeçen Üniversitesi, Kayseride Kadir HAS üniversitesi, Boluda İzzet Baysal Üniversitesi, Siirtede ETHEM SANCAK TIP FAKÜLTESİ olsun. haydi hayırlısı.

Avatar
siirtli çaycı 5 yıl önce

bir siirtli olarak sayın sancaka soruyoruz siz neyın peşindesiniz açtığını fabrikaya geldiniz ve ya aştığınış iş merkezleriın açılışına geldiniz bırak şu siirt tin peşini işine bak siirt halkı neyın ne olduğunu iyi biliyor