Bu haber kez okundu.

110'u Tutuklu 320 Eski Askerin Yargılanmasına Devam Edildi
banner229

Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Valiliği abluka altına almaya çalışan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 110'u tutuklu 320 eski askerin yargılanmasına devam edildi.

Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adliye Sarayı'ndaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ile diğer sanıklar ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmanın onuncu celsesinde, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu ve bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı.

Eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Metin, darbe girişimi akşamı yemekte oldukları saat 21.30 sıralarında eski Tugay Komutanı Şimşek'e telefon geldiğini, Şimşek'in karşıdakileri dinlediğini fakat konuşmadığını, yaklaşık 10 dakika hiçbir şey konuşmadan bekledikten sonra, "İyi akşamlar" diyerek yanlarından ayrıldığını söyledi.

Dönemin Emniyet Müdürü Metin Özkan'ın da bulunduğu bazı emniyet yetkilileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Metin, saat 22.45 sıralarında nöbetçi amir Binbaşı Gürkan Eker'in "harekat yıldırım" acil koduyla bir mesaj geldiğini ve ekinde de bir sürü atama olduğunu telefonla bildirdiğini belirtti.

Telefonun sesini dışarıya vererek Özkan ve yanındakilerle mesajı tekrar dinlediklerini iddia eden Metin, kendisiyle alakalı bir şey olup olmadığını sorduğu Eker'den alakalı bir şey olmadığını öğrendiğini ifade etti.

Sözde sıkıyönetim mesajıyla ilgili eski Tugay Komutanı Şimşek'i telefonla aradığını ve kendisinin mesajda, "Siirt sıkıyönetim komutanı" olarak yazıldığının bildirdiğini aktaran Metin, Şimşek'e durumu dönemin valisi Mustafa Tutulmaz'a bildirmek istediğini söylediğini kaydetti.

Şimşek'in, "Dur, bizim çocukları arayayım." diyerek kendisine izin vermediğini belirten Metin, Şimşek'in vali ve emniyet müdürünün tugaya geleceğini söylediğini, terör konusunda ciddi gelişmelerin olduğunu ve kendisinin de mesajı alarak oraya gelmesini istediğini aktardı.

Emniyet Müdürü Özkan ile tekrar görüştüklerini ve Özkan'ın darbe girişimine karşı "direnme" noktasında talimat aldıklarını bildirdiğini belirten Metin, Şimşek'in olumsuz yanıtına rağmen Vali Tutulmaz'ı durumdan haberdar ettiklerini öne sürdü.

Olay gecesi valilik önünde yaşananları anlatan Metin, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Erkiletlioğlu tarafından 16 Temmuz 2016 günü tugaya çağrıldığını anlattı.

Metin, eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek ile görüştüğünü ve Şimşek'in kendisine önceki gece valilik yanında yaşanan olaylarla ilgili duruşundan dolayı tepki gösterdiğini ifade etti.

Şimşek'in kendisine "Kalkışma devam ediyor, İstanbul ve Ankara'da başarıya ulaştı. Akşam yaptıklarının hesabını vereceksin." dediğini belirten Metin, Vali Tutulmaz, Emniyet Müdürü Özkan ve Siirt Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever'in de gözaltına alınacağını söylediğini öne sürdü.

Şimşek'e, "Sen nereden talimat alırsan al ben seni dinlemiyorum." dediğini savunan Metin, oradan ayrıldığını söyledi.

Eski Tugay Komutanı Şimşek'in konuyu değiştirmek için sürekli yorum katarak soru sormak istemesi üzerine Metin'in avukatı Ali Mehmet Kocaoğlu Şimşek'e tepki göstererek, "Savcı değilsin. Konuyu çarpıtıyorsun. Allah aşkına sus, yerinde otur." dedi.

Savunma yapan tutuklu sanıklardan eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu da darbe girişiminin içerisinde yer almadığını savundu.

Evinde bulunan ve üzerinde "Sevgi çiçeği Anafen" yazılı FETÖ dershanenisine ait kalemlerden haberdar olmadığını iddia eden Erkiletlioğlu, kapatılan Anafen Dershanesinin FETÖ ile bağlantısının olduğunu iddianameden öğrendiğini öne sürdü.

Duruşmaya bugün devam edilecek.

Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Çehreli'nin de aralarında bulunduğu askerler, "Anayasa'yı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından yargılanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.